Jungtinė Karalystė įspėja Maskvą nepripažinti Ukrainos separatistų darinių

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį įspėjo Kremlių oficialiai nepripažinti dviejų Ukrainos separatistinių darinių nepriklausomybės, Rusijos parlamentui prieš kelias dienas paraginus prezidentą Vladimirą Putiną žengti tokį žingsnį.

 Jungtinė Karalystė įspėja Maskvą nepripažinti Ukrainos separatistų darinių.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Jungtinė Karalystė įspėja Maskvą nepripažinti Ukrainos separatistų darinių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-18 08:15

„[Valstybės] Dūmos kreipimasis, kuriame Vladimiras Putinas prašomas pripažinti nepriklausomais Ukrainos Donecko ir Luhansko regionus, rodo akivaizdų Rusijos įsipareigojimų, prisiimtų pagal Minsko taikos susitarimus, nepaisymą“, – išplatintame pareiškime nurodė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

2014 ir 2015 metais Baltarusijos sostinėje pasirašytais susitarimais siekta nutraukti karą tarp Ukrainos vyriausybės ir rytiniame Donbaso regione įsitvirtinusių separatistų. Šie susitarimai tebėra vienintelis pagrindas konfliktui taikiai išspręsti.

„Jei tas prašymas bus patenkintas, tai bus dar viena ataka prieš Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Ji reikš Minsko proceso pabaigą ir parodys, jog Rusija pasirinko ne dialogo, o konfrontacijos kelią“, – sakė L. Truss.

„Raginame Rusiją atsisakyti destabilizuojančio elgesio Ukrainos atžvilgiu ir įgyvendinti įsipareigojimus, kuriuos pati savanoriškai prisėmė, įskaitant Minsko susitarimus“, – sakė britų užsienio reikalų sekretorė.

Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį balsavimu priėmė sprendimą paraginti prezidentą V. Putiną pripažinti Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“ pasiskelbusių Ukrainos separatistinių darinių nepriklausomybę, tvyrant įtampai su Vakarais dėl Maskvos kariuomenės telkimo aplink Ukrainą.

Su Rusija besiribojantys regionai, vadinami Donbasu, kariauja su Kijevo pajėgomis nuo 2014 metų, kai po Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos pradėjo Maskvos pakurstytą sukilimą.

2019 metais V. Putinas pasirašė įsaką, kuriuo buvo supaprastinta rusiškų pasų išdavimo Donecko ir Luhansko gyventojams tvarka.

Pernai liepą naujienų agentūra „Interfax“ skelbė, kad daugiau kaip 600 tūkst. Donbaso gyventojų turi rusiškus pasus.

Rusija yra pripažinusi nepriklausomomis respublikomis du nuo Sakartvelo atskilusius regionus – Abchaziją ir Pietų Osetiją. Maskva tai padarė po 2008 metų rugpjūtį vykusio trumpo karo su Sakartvelu dėl šių separatistinių regionų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.