V. Putinas įžvelgia „padėties pablogėjimą“ Rytų Ukrainoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad padėtis separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje blogėja, Vakarų šalims įtariant, kad Kremlius ieško dingsties įsiveržti į kaimyninę šalį.

V.Putinas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 4:08 PM

„Deja, šiuo metu... stebime padėties Donbase blogėjimą“, – sakė V. Putinas.

„Kartu su Baltarusijos prezidentu konstatavome, kad civilinės taikos atkūrimo Ukrainoje ir įtampos aplink šią šalį mažinimo garantas yra Minsko susitarimų įgyvendinimas. Viskas, ką reikia padaryti Kijevui – sėsti prie derybų stalo su Donbaso atstovais ir suderinti politines, karines, ekonomines ir humanitarines priemones konfliktui užbaigti“, – pridūrė jis.

„Kuo anksčiau tai įvyks, tuo geriau“, – pažymėjo V. Putinas.

Ukrainos kariškiai ir rytiniame Donbaso regione įsitvirtinę Rusijos palaikomi separatistai anksčiau penktadienį kaltino vieni kitus naujais ugnies nutraukimo pažeidimais po ankstesnę dieną įvykusio vaikų darželio apšaudymo, smarkiai padidinusio tarptautinę įtampą.

Apie naujus apšaudymus pranešta kitą dieną po to, kai sviedinys pramušė vaikų darželio pastato sieną Kijevo vyriausybės kontroliuojamoje Stanycia Luhanskos gyvenvietėje.

Anksčiau penktadienį Donecko srities separatistų lyderis pranešė, kad dėl suintensyvėjusių susirėmimų jo regione pradedama tūkstančių žmonių evakuacija į Rusiją.

Pastate buvę 20 vaikų ir 18 darbuotojų nenukentėjo, tačiau incidentas dar sustiprino būgštavimus, kad Rusija bando eskaluoti konfliktą, ieškodama dingsties įsiveržti į Ukrainą.

Kijevas su Maskvos remiamais separatistais šalies rytuose kariauja nuo 2014 metų, o šis konfliktas jau pareikalavo daugiau nei 14 tūkst. gyvybių ir privertė daugiau nei 1,5 mln. žmonių palikti savo namus.

Suintensyvėjusį smurtą atidžiai stebi visas pasaulis, o JAV ir NATO sąjungininkės mano, kad Rusija gali sufabrikuoti pretekstą įsiveržti į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai