ES žada tvirtą reakciją į V. Putino sprendimą pripažinti Ukrainos separatistus

Europos Sąjungos (ES) lyderiai pirmadienį pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą pripažinti Maskvos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje nepriklausomybę ir perspėjo, kad bendrija ir jos sąjungininkės į tai sureaguos tvirtai.

Europos Sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos Sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-21 22:27, atnaujinta 2022-02-21 22:33

„Dviejų separatistinių teritorijų Ukrainoje pripažinimas yra akiplėšiškas tarptautinės teisės, teritorinio Ukrainos vientisumo ir Minsko susitarimų pažeidimas“, – rašoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio (Šarlio Mišelio) vienoduose įrašuose tviteryje.

„ES ir jos partnerės reaguos vieningai, tvirtai ir ryžtingai, solidarizuodamosi su Ukraina“, – pridūrė jie.

Bendrame pranešime U. von der Leyen ir Ch. Michelis nurodė, kad ES „sankcijomis reaguos prieš susijusius su šiuo neteisėtu aktu“.

Prieš V. Putinui pasirašant įsakus dėl Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ pripažinimo, taip pat „draugystės ir savitarpio pagalbos sutartis“ su šių darinių lyderiais per Kremliuje surengtą ceremoniją ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) perspėjo, kad bus skelbiamos sankcijos.

J. Borrellis sakė „padėsiantis sankcijas ant stalo“ ES užsienio reikalų ministrams, kad jie nuspręstų, ar šias priemones reikia patvirtinti, jeigu V. Putinas pripažins Donbaso separatistų suverenitetą.

ES taip pat perspėjo, kad įves beprecedenčių sankcijų Maskvai, jeigu šis įsiverš į Ukrainą. Kaip nurodo Kijevas ir Vakarų šalys, Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių.

U. von der Leyen anksti pirmadienį sakė Vokietijos transliuotojui ARD, jog „jeigu Vladimiras Putinas pradės karą, mes atsakysime galingiausiu savo turimu svertu – ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis, nes ekonomika yra Rusijos silpnoji vieta“.

„Finansinės sankcijos reiktų, kad Rusija būtų praktiškai atkirsta nuo tarptautinių finansinių rinkų“, – pridūrė Europos Komisijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.