Separatistų miestuose – karo nuotaikos: paskelbta mobilizacija, vykdomi reidai ieškant šauktinių

Po JAV žvalgybos įspėjimų, kad Rusija incinizuoja ukrainiečių puolimo operacijas, kad pateisintų karinę intervenciją, prasidėjo virtinė akivaizdžiai suvaidintų smurto atakų, įskaitant sprogusį automobilį separatistų sostinėje Donecke, gaisrą dujotiekyje kaimyniniame Luhanske ir pasirodžiusias abejotinas nuotraukas su susprogdinto žvalgybos postu Rusijos teritorijoje prie Ukrainos sienos.

Rusijos okupuotose teritorijose mobilizuoti 18–55 metų vyrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos okupuotose teritorijose mobilizuoti 18–55 metų vyrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rytų Ukraina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Rytų Ukraina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Donecko gyventojų evakuacija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Donecko gyventojų evakuacija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinės pajėgos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rytų Ukraina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rytų Ukraina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 4:27 PM

Penktadienio vakarą Rytų Ukrainos atsiskyrusiose teritorijose aidėjo sirenos, kai Maskvos įgaliotiniai ten paskelbė apie masinę gyventojų evakuaciją į Rusiją. Stebėtojai šį Rusijos žingsnį kritikavo kaip siekį kurstyti įtampą ir sukurti pretekstą invazijai.

Kitą dieną Donecko ir Luhansko režimai paskelbė visuotinę mobilizaciją, o karinio amžiaus vyrams nuo 18 iki 55 metų buvo uždrausta išvykti iš teritorijos.

Ši propagandos ir dezinformacijos audra taip pat paskatino Vladimirą Putiną nepagrįstai kaltinti Ukrainos vyriausybę vykdant genocidą, Rusijos pareigūnams pranešus, kad Donbase buvo rastos šimtų rusakalbių civilių masinės kapavietės.

Dėl viso to Donbasas ir Luhanskas atsidūrė Rusijos ir Vakarų priešpriešos centre.

Šiaip ar taip, konflikto paaštrėjimas kursto nuogąstavimus, kad pramoniniai, karo nualinti rytai gali būti panaudoti kaip žiežiurba įžiebti tai apie ką sekmadienį perspėjo Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, įspėjęs apie „didžiausią karą Europoje nuo 1945 metų“.

Gyventojų mobilizacija

Kremliaus įgaliotinių Donecko srityje vadovas Denisas Pušilinas ir Luhansko srities įgaliotinių lyderis Leonidas Pasečnikas įsakė Rusijos okupuotose teritorijose mobilizuoti 18–55 metų vyrus vasario 19 d., vykstant eskalacijai regione.

Tokio amžiaus vyrams uždrausta išvykti iš okupuotų teritorijų, o kitų civilių prašoma evakuotis į Rusiją. Vis dėlto, remiantis dienraščio „Kyiv Independent“ šaltiniais, dauguma vietinių gyventojų nusprendė niekur nevažiuoti.

Kaip praneša „Donbass Realii“, vietinius gyventojus paklusti režimas verčia jėga. Šaukiamo amžiaus vyrų aktyviai ieškoma rengiant reidus nuo durų iki durų.

Taip pat žmonėms viena po kitos į telefonus siunčiamos trumposios žinutes, kuriose kviečiama „stoti ginti savo namų ir tėvynės.

Atvažiuoja į namus ir vyrus išsiveža jėga. Boikivske (4 tūkst. rezidentų turinti gyvenvietė seperatistinėje Donecko srityje) išsivežė visus vaikinus, – rašo vienas iš vietos gyventojų. – Mūsų pažįstami sakė, kad ryte iš Donecke esančio buto buvo išgabentas nepilnamečio vaiko globėjas.

15-os metų amžiaus vaikas liko vienas namuose. Pas mus buvo atėjusi tik kvartalo milicija, ieškojo kaimyno. Ačiū Dievui, dabar jo čia nėra“.

Parengta pagal „Donbass.Realii“, „Foreign policy“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.