Po Rusijos veiksmų Ukrainos atžvilgiu vis garsiau skamba raginimai stabdyti „Nord Stream 2“

Vokietijos vyriausybė antradienį patyrė didesnį nei kada nors anksčiau spaudimą nutraukti dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą su Rusija, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įvedus kariuomenę į rytų Ukrainos regionus.

Nord Stream 2.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nord Stream 2.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 12:16 PM

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas jau patyrė stiprų sąjungininkų, tarp jų ir JAV, spaudimą pažadėti, kad dujotiekis nebus pradėtas eksploatuoti Rusijos invazijos į Ukrainą atveju.

Kai JAV prezidentas Joe Bidenas O. Scholzo vizito Vašingtone metu pažadėjo „padaryti galą“ „Nord Stream 2“, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą, O. Scholzas atsisakė pasakyti tą patį. Tas pats pasikartojo ir jam neseniai lankantis Maskvoje.

Vokietijos trišalės koalicinės vyriausybės narys, maisto ir žemės ūkio ministras Cemas Özdemiras antradienį sakė transliuotojui „Deutschlandfunk“, kad projektas neturėtų būti tęsiamas.

„Aš niekada nesupratau šio projekto, tai projektas, nukreiptas prieš Ukrainą, didinantis mūsų priklausomybę nuo rusiškų dujų“, – sakė jis.

Paklaustas, ar ragintų sustabdyti dujotiekio projektą, jis atsakė: „Absoliučiai“.

Jis pridūrė, kad šiam klausimui spręsti reikia bendro vyriausybės požiūrio: „Tikiuosi, kad mūsų koalicijos partneriai, kurie viską mato kitaip, pagaliau supras, kad dabar pats laikas stabdyti šį projektą“.

Žaliųjų politikas teigė, kad Vokietija turėtų ryžtingiau atsigręžti į atsinaujinančią energetiką.

„Nord Stream 2“ sujungs Vakarų Europą su Rusijos dujų ištekliais per jungtį Vokietijos Baltijos jūros pakrantėje. Projektas jau baigtas, tačiau Vokietijoje vis dar laukiama sertifikavimo proceso pabaigos, o tai reiškia, kad dujos neteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.