Susitikimą su S. Lavrovu atšaukęs A. Blinkenas kalbėjo tiesiai: „V. Putinas visada planavo įsiveržti į Ukrainą“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paskelbė, kad atšaukia planus susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergeju Lavrovu. Susitikimas šią savaitę turėjo įvykti Ženevoje.

 A.Blinkenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Blinkenas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 6:46 AM, atnaujinta Feb 23, 2022, 7:22 AM

Tai – vienas naujausių ir ryškiausių ženklų, kad diplomatiniai keliai su Rusija dėl Ukrainos siaurėja su kiekviena minute.

„Matome, kad invazija prasidėjo ir Rusija aiškiai parodė, kad atmeta diplomatiją, todėl šiuo metu nėra prasmės organizuot į susitikimą. Aš konsultavausi su mūsų sąjungininkais ir partneriais – visi sutinka“, – per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba pranešė A.Blinkenas.

A.Blinkenas apie tokį sprendimą S.Lavrovą informavo laišku.

Jis pabrėžė, kad JAV ir toliau rinksis diplomatinį kelią, „jeigu Rusija bus pasirengusi demonstratyviems žingsniams, kurie leistų tarptautinei bendruomenei pajusti bet kokį pasitikėjimo laipsnį dėl Rusijos rimtumo deeskaluojant situaciją ir ieškant diplomatinių išeičių.“

A.Blinkenas susitikti su S.Lavrovu pasiūlė praėjusią savaitę.

„Aptarti žingsnius, kurių reikia išspręsti šią krizę be konflikto“, – tada sakė A.Blinkenas ir iškart pabrėžė, kad pokalbis bus įmanomas, jeigu Rusija atsisakys invazijos į Ukrainą planą.

Tačiau po veiksmų, kurių ėmėsi Vladimiras Putinas, A.Blinkeno nurodyta linija buvo peržengta.

Kaip rašo CNN, sprendimas atšaukti susitikimą – ženklas, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija nebetiki, kad Rusija rimtai nori eiti diplomatijos keliu.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as praėjusią savaitę sakė, kad „jeigu jie per artimiausias dienas žengs į Ukrainą, bus visiškai aišku, kad Rusija niekada rimtai negalvojo apie diplomatinius būdus.“

A.Blinkenas antradienį pabrėžė, kad JAV neketina žaisti Rusijos žaidimų.

„Mes neleisime Rusijai apsimesti, kad nori viską spręsti diplomatiniu būdu, kai tuo pačiu metu ji skuba konflikto ir karo keliu“, – sakė A.Blinkenas.

A.Blinkenas taip pat pareiškė, kad Rusijos invaziją į Ukrainą „visuomet buvo“ Vladimiro Putino planas.

„Jis visada planavo įsiveržti į Ukrainą, kontroliuoti šalį ir jos žmones, sunaikinti Ukrainos demokratiją, kuri – didžiulis kontrastas V.Putino autokratijai. Todėl tai – didžiausia grėsmė Europos saugumui nuo Antrojo pasaulio karo laikų.

Apie atšaukiamą susitikimą su S.Lavrovu pranešė ir Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.