Britų vadovaujama karinė koalicija skelbia apie pratybas Baltijos jūroje

10 valstybių gynybos ministrai antradienį po derybų Didžiojoje Britanijoje pasmerkė Rusiją dėl jos veiksmų Ukrainoje ir paskelbė apie karines pratybas Baltijos jūroje.

 Pratybos Baltijos jūroje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pratybos Baltijos jūroje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 6:57 AM

Britų vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos (JEF) pareiškime nurodė, kad „netrukus surengs pratybas, pademonstruosiančias JEF valstybių judėjimo laisvę“ šioje strateginę reikšmę turinčioje zonoje.

„Ši ir vėlesnė veikla išliks prevencinio ir proporcingo [pobūdžio]. Veikdami drauge pademonstruosime JEF solidarumą, pajėgumus ir ryžtą drauge ginti saugumą ir stabilumą mūsų regione“, – sakoma pareiškime.

2012 metais įsteigtas JEF sudaro NATO narės Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija ir Jungtinė Karalystė, taip pat NATO nepriklausančios Suomija ir Švedija.

JEF yra skirtos reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų, pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis, vykdomomis su Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų mandatu. JEF galėtų būti pasitelkiamos ir operacijoms pagal NATO 5 straipsnį.

Ministrai, kuriuos centrinėje Anglijoje priėmė britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as, sakė, kad dėl Rusijos veiksmų JEF dabar yra svarbesnės nei bet kada.

Ministrai vieningai pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą pripažinti du promaskvietiškų separatistų regionus Ukrainoje ir dislokuoti šiose teritorijose rusų pajėgas.

„Raginame Rusiją deeskaluoti [padėtį] ir įsitraukti į skaidrų dialogą“, – sakė ministrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.