Lenkijos premjeras pasmerkė Vakarų ir Vokietijos „egoizmą“ vykstant karui Ukrainoje

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis šeštadienį pasmerkė Vakarų šalis, įskaitant Vokietiją, anot jo, demonstruojančias „įbetonuotą egoizmą“ Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje, ir ragino įvesti Kremliui „triuškinamas“ sankcijas.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis šeštadienį pasmerkė Vakarų šalis, įskaitant Vokietiją.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis šeštadienį pasmerkė Vakarų šalis, įskaitant Vokietiją.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 5:51 PM, atnaujinta Feb 26, 2022, 6:46 PM

„Šiandien nėra laiko įbetonuotam egoizmui, kurį stebime kai kuriose Vakarų šalys, taip pat, deja, ir čia, Vokietijoje“, – prieš susitikimą Berlyne su vokiečių kancleriu Olafu Scholzu sakė M. Morawieckis.

„Todėl atvykau... papurtyti Vokietijos sąžinę, kad jie pagaliau ryžtųsi triuškinamoms sankcijoms. Sankcijas, kurios būtų tokios ryžtingos, kad paveiktų [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino sprendimus“, – kalbėjo jis.

Lenkijos premjeras pridūrė: „Liaukis atakuoti Ukrainą! Liaukis žudyti žmones!“ – Tokia turi būti žinia, kuri nukeliautų iš Berlyno į Rusiją, į Maskvą.“

M. Morawieckis, kartu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda Berlyne susitiksiantis su O. Scholzu, ragino uždaryti Vokietiją šiuo metu jau veikiantį Rusijos dujų eksporto į Europą vamzdyną „Nord Stream 1“, taip pat pabrėžė, kad Rusija turėtų būti atsieta nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

„Dabar ant stalo turėtų būti visos sankcijos“, – sakė Lenkijos premjeras.

Vokietija buvo nelinkusi pritarti Rusijos atsiejimui nuo SWIFT, baimindamasi, kad Maskva savo ruožtu gali nutraukti gyvybiškai svarbų dujų tiekimą.

Berlynas sutiko sustabdyti jau nutiesto, bet dar nepradėjusio veikti dujotiekio „Nord Stream 2“, nutiesto Baltijos jūros dugnu lygiagrečiai „Nord Stream 1“, sertifikavimą.

Vis dėlto „Nord Stream 1“ tebeveikia, o Vokietija moka Rusijai už gaunamas dujas.

M. Morawieckis taip pat pakomentavo Vokietijos sprendimą pasiųsti Ukrainai vien šalmų, o ne ginklų.

„Penki tūkstančiai šalmų? Tai tikriausiai kažkoks pokštas. Reikalinga tikra pagalba... ginklai“, – pabrėžė jis ir perspėjo, kad Ukraina kovoja ne vien už save.

„Jie taip pat kovoja už mus. Už mūsų laisvę, mūsų suverenitetą. Kad mes netaptume kiti eilėje, – kalbėjo M. Morawieckis. – Rusija nori sugriauti mums pažįstamą pasaulį. Turime veikti dabar. Negalima švaistyti laiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.