V. Putinui ir S. Lavrovui – ir JAV sankcijos: amerikiečiai kirs ir per Rusijos tiesioginių investicijų fondą

JAV penktadienį pranešė, kad dėl Rusijos puolimo prieš Ukrainą įves sankcijas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui. Kiek anksčiau apie tai paskelbė Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga.

 V. Putinas ir S. Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas ir S. Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 9:44 AM

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki sakė, kad į sankcijas bus įtrauktas draudimas keliauti.

Po šio paskelbimo Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova per Rusijos televiziją pareiškė, kad „pasiekėme ribą, už kurios nebėra kelio atgal“.

Naujausios JAV priemonės papildė sankcijų paketą, kuris palies keturis Rusijos bankus, nutrauks daugiau nei pusę Rusijos technologijų importo ir bus nukreiptas prieš kelis šalies oligarchus.

Penktadienį J. Psaki papildomai pranešė, kad sankcijos bus taikomos Rusijos tiesioginių investicijų fondui – šalies valstybiniam turto fondui.

JAV valstybės departamentas taip pat pritaikė sankcijas Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir jo pirmajam pavaduotojui, ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkui Valerijui Gerasimovui.

Valstybės departamentas nurodė, kad šie du Rusijos saugumo tarybos nariai „nustatyta, jog veikia arba veikė Rusijos ekonomikos gynybos ir su ja susijusiame materialiniame sektoriuje“.

Šie du asmenys papildė sąrašą kitų 11 Rusijos saugumo tarybos narių, kuriems JAV iždas jau pritaikė sankcijas.

„Jei Rusija nenutrauks savo neišprovokuotos kampanijos prieš Ukrainą, ateityje imsimės ir daugiau priemonių“, – priduriama pareiškime.

Briuselyje ES sankcijų paketą, antrąjį, kuris šią savaitę priimtas Rusijai pradėjus stiprinti karines pajėgas ir pereinant prie visapusiško puolimo, vadovai patvirtino praėjusią naktį vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime.

Jis smogs Rusijos finansų, energetikos ir transporto sektoriams ir apribos rusų galimybes laikyti dideles grynųjų pinigų sumas ES bankuose.

Taip pat išplečiamas skaičius rusų, esančių asmenų, kuriems uždrausta atvykti į ES ir kurių ES turtas yra įšaldytas, sąraše.

Jungtinės Karalystės finansų ministerija taip pat paskelbė pranešimą apie finansines sankcijas V. Putinui ir S. Lavrovui ir įtraukė juos į sąrašą Rusijos oligarchų, kurių turtas ir banko sąskaitos Jungtinėje Karalystėje jau įšaldyti.

M. Psaki pridūrė, kad bet kokie Rusijos veiksmai, kuriais ji „persekioja“ Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, būtų „siaubingas aktas“.

V. Putinas paragino Ukrainos kariuomenę nuversti vyriausybę, kurios vadovus jis pavadino „teroristais“ ir „narkomanų ir neonacių gauja“.

V. Putinas ir S. Lavrovas įtraukti į JAV juodąjį sąrašą, kuriame jau yra Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas ir Sirijos prezidentas Basharas al Assadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.