V. Zelenskis kreipėsi į Europos Parlamentą: „Įrodykite, kad esate europiečiai“ Europos parlamentas ragina siekti suteikti Ukrainai ES kandidatės statusą

Antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuotoliniu vaizdo pranešimu kreipėsi į Europos Parlamentą. Europarlamentarai nuotolinę V.Zelenskio kalbą pasitiko atsistoję ir sudrebinę Europos Parlamento posėdžių salę garsiais plojimais.

V. Zelenskio kreipimasis į Europos parlamentą.<br>Tiesioginės Europos Parlamento transliacijos ttop kadras.
V. Zelenskio kreipimasis į Europos parlamentą.<br>Tiesioginės Europos Parlamento transliacijos ttop kadras.
Europos parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 2:13 PM, atnaujinta Mar 1, 2022, 7:45 PM

„Pastarąsias kelias dienas nežinau kaip pasitikti ir sveikintis su žmonėmis, nes aš negaliu sakyti nei labas rytas, nei laba diena, nei labas vakaras. – pradėjo Ukrainos prezidentas. – Ir tai tiesa, nes kiekviena nauja diena kai kuriems tikrai nėra laba, kai kuriems žmonėms tai yra paskutinė diena.

Šiandien kalbu apie Ukrainos žmones, kurie moka brangiausią kainą gindami laisvę. Aš labai laimingas, matydamas tokį Europos Sąjungos šalių susivienijimą. Tačiau negalvojau, kad už tai turėsime sumokėti tokią didelę kainą.

Tai tragedija man, tragedija Ukrainos žmonėms, tragedija mūsų tautai. Tai yra milžiniška kaina – tūkstančiai žmonių žuvo, įvyko dvi revoliucijos, vienas karas ir penkios dienos Rusijos Federacijos plataus masto invazijos“, – teigė V.Zelenskis.

„Aš neskaitau iš popieriaus, nes popieriaus etapas mūsų šalies gyvenime baigėsi. Dabar mes turime stoti į akistatą su realybe – mes susiduriame su žmonių žudymu, realiu gyvenimu. Aš tikiu, kad šiandien mes atiduodame savo gyvybes už vertybes, teises, laisvę, už norą būti lygiais su jumis“, – pridūrė.

Kalbėdamas apie tragišką ukrainiečius užklupusią realybę, V.Zelenskis atkreipė dėmesį, kad oficialumams Ukrainoje laiko nebeliko – šiuo metu Ukrainos gyventojai aukojasi, kad kovotų už visų europiečių laisvę.

„Mes aukojame savo geriausius žmones, stipriausius, vertingiausius – ukrainiečiai yra nepakartojami.

Labai dažnai mes mėgstame sakyti, kad mes visus nugalėsime ir aš labai džiaugiuosi, kad tai ne tik kalbos – jūs galite tai matyti.

Ir iš tiesų – mes nugalėsime visus. Aš tuo įsitikinęs. Egzistuoja šūkis „Europietiškos Ukrainos pasirinkimas“ – tai yra tai, ko mes siekiame, tai kur mes einame ir link kur jau nemažai nuėjome.“

V.Zelenskis pareiškė, kad norėtų išgirsti tą patį ir iš ES pusės – kad į „Europietiškos Ukrainos pasirinkimą“ būtų atsižvelgta.

Ukrainos prezidentas priminė kad rytas Ukrainai buvo tragiškas.

„Dvi sparnuotosios raketos smogė į Charkivą – miestą, besiribojantį su Rusiją. Ten visada gyveno daug rusų tautybės žmonių, bet jie visada buvo draugiški. Santykiai tarp žmonių visada buvo šilti.

Ten yra daugiau nei 20 universitetų – tai miestas, kuris turi daugiausiai universitetų mūsų šalyje. Jaunimas ten yra šviesus ir protingas.

Šis miestas turi didžiausią aikštę visoje šalyje – Laisvęs aikštę. Tai yra didžiausia aikštė Europoje.

Ar galite tai įsivaizduoti? Šį rytą dvi sparnuotosios raketos smogė į šią Lasivės aikštę. Tai yra laisvės kaina“, – tęsė Ukrainos prezidentas.

„Mes kovojame už savo žemę ir savo laisvę. Nepaisant to, kad visi miestai mūsų šalyje yra užblokuoti, niekas neatims mūsų laisvės.

Patikėkite manimi, visuose šalies miestuose turėsime aikštes, kurios vadinsis Laisvės aikštėmis. Niekas mūsų nepalauš, mes esame stiprūs, mes esame ukrainiečiai.

Mes trokštame matyti savo vaikus gyvus. Manau tai teisingas noras.

Vakar 16 vaikų buvo nužudyti. Tačiau V.Putinas vėl sakys, kad buvo vykdoma kažkokia operacija ir mes naikiname karinę infrastruktūrą.

Kokiose dar karinėse operacijose dalyvauja mūsų vaikai? Kokiose karinėse gamyklose jie dirba, kokiais tankais važiuoja?“ – neslėpė įtūžio V.Zelenskis dėl absurdiškų V.Putino pasiteisinimų vykdant žiaurias atakas prieš Ukrainos miestus.

Ukrainos prezidentas ragino bloko vadovus pripažinti ukrainiečius kaip lygius ES piliečius ir pareiškė, kad Europos Sąjunga su Ukraina bus stipresnė, o Ukraina be Europos Sąjungos – vieniša.

„Mūsų žmonės yra ypač motyvuoti, labai motyvuoti. Mes kovojame už savo teises, už savo laisves, už gyvenimą. Mes kovojame už išlikimą.

Bet taip pat mes kovojame už teisę būti pilnaverčiais Europos Sąjungos nariais. Aš tikiu, kad šiandien mes rodome visiems, kad mes esame būtent tai.

Europos Sąjunga bus žymiai stipresnė su mumis. Tačiau Ukraina be jūsų bus vieniša. Mes įrodėme savo stiprybę, mes įrodėme, kad mažų mažiausiai mes esame lygūs su jumis.

Tad įrodykite, kad jūs esate su mumis. Įrodykite, kad mūsų nepaliksite. Įrodykitę, kad ištiesų esate europiečiai. Tik tada gyvenimas nugalės mirtį, tik tada šviesa nugalės tamsą. Šlovė Ukrainai!“ – savo kreipimąsi užbaigė Ukrainos prezidentas.

Po paskutiniųjų V.Zelenskio žodžių visi susirinkusieji Europos Parlamente atsistojo ir ilgai plojo, o Ukrainos prezidentas prieš nutraukdamas vaizdo ryšį pademonstravo savo ryžtingą nusiteikimą ir stiprybę – nusišypsojo ir parodė tvirtai sugniaužtą kumštį.

V. Zelenskio kalba nuskambėjo Europos Parlamentui Briuselyje surengus neeilinę sesiją, skirtą naujausiems įvykiams Ukrainoje aptarti.

Jos metu europarlamentarai balsavo dėl rezoliucijos, kuria smerkiama Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija į Ukrainą.

Jie taip pat balsavo dėl rezoliucijos, kuria siekiama, kad Ukrainai būtų suteiktas ES šalies kandidatės statusas.

EP ragina siekti suteikti Ukrainai ES kandidatės statusą

Antradienį priimtoje rezoliucijoje Parlamentas kuo griežčiausiai smerkia Rusijos invaziją į Ukrainą ir reikalauja nutraukti visus Ukrainoje vykdomus karinius veiksmus, praneša EP biuras Lietuvoje. EP taip pat smerkia Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos vaidmenį puolant Ukrainą.

EP nariai „kategoriškai atmeta Rusijos retoriką, kuria užsimenama apie galimą masinio naikinimo ginklų panaudojimą“, o Rusijai primena „jos tarptautinius įsipareigojimus ir perspėja dėl konflikto branduolinės eskalacijos pavojų“.

Jie taip pat ragina Europos Komisiją ir ES šalis „toliau teikti Ukrainai skubią humanitarinę pagalbą bendradarbiaujant su JT humanitarinėmis agentūromis ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis partnerėmis.“

Rezoliucijoje ES institucijos raginamos siekti suteikti Ukrainai ES šalies kandidatės statusą. Ši procedūra turėtų būti vykdoma vadovaujantis Europos Sąjungos sutarties 49 straipsniu ir atsižvelgiant į nuopelnus, o kol kas toliau siekiant jos integracijos į ES bendrąją rinką pagal asociacijos susitarimą.

EP nariai džiaugėsi, kad dėl ES sankcijų buvo sutarta greitai, tačiau jie tikisi platesnio užmojo griežtų priemonių, kuriomis būtų strategiškai silpninama Rusijos ekonomika ir pramonė. Anot jų, visų pirma reikėtų apriboti svarbiausių Rusijos eksportuojamų prekių, pavyzdžiui, naftos ir dujų, importą.

Turėtų būti uždraustos naujos ES investicijos Rusijoje ir naujos Rusijos investicijos ES. Turėtų būti užblokuota visų Rusijos bankų prieiga prie Europos finansų sistemos, o Rusija turėtų būti atjungta nuo SWIFT sistemos. Įvairios sankcijos, įskaitant atjungimą nuo SWIFT, turėtų būti taikomos ir Baltarusijai dėl jos tiesioginės paramos Rusijos invazijai į Ukrainą.

Be to, Parlamentas ES valstybes ragina greičiau tiekti Ukrainai gynybinę ginkluotę, laikantis JT Chartijos 51 straipsnio, pagal kurį leidžiama individuali ir kolektyvinė gynyba. EP palankiai vertina intensyvesnį ES bendradarbiavimą su Ukraina žvalgybos srityje dėl tebesitęsiančios agresijos.

Europos Parlamentas taip pat palankiai vertina ES įsipareigojimą pradėti taikyti Laikinosios apsaugos direktyvą, kad visiems nuo karo bėgantiems ukrainiečiams nedelsiant būtų suteikta galimybė gauti apsaugą. ES šalys turėtų vienodai pasidalinti atsakomybe už pabėgėlių, atvykstančių prie ES išorės sienų, priėmimą.

EP nariai reikalauja skubiai priimti tikslines sankcijas asmenims, atsakingiems už aukšto lygio korupciją Rusijoje ir Baltarusijoje, taip pat oligarchams ir šalių vadovams artimiems pareigūnams. Jie taip pat ragina auksinės vizos programas taikančias ES valstybes ir sąjungininkes peržiūrėti visus tokio gyventojo statuso gavėjus ir tą statusą atšaukti didelės vertės turtą turintiems Rusijos asmenims ir jų šeimoms, ypač susijusiems su sankcionuotais asmenimis ir įmonėmis.

Ši rezoliucija patvirtinta 637 nariams balsavus už, 13 – prieš ir 26 nariams susilaikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.