ES sugriežtino sankcijas Baltarusijai dėl pagalbos Rusijos invazijai Ukrainoje

Europos Sąjunga trečiadienį dar labiau sugriežtino ekonomines sankcijas Baltarusijai ir įtraukė į juodąjį sąrašą 22 aukšto rango kariškius dėl Minsko vaidmens Rusijos invazijoje į Ukrainą.

ES užsienio politikos vadovo Josepas Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuor.
ES užsienio politikos vadovo Josepas Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuor.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 9:32 PM

Baltarusija tapo svarbiu placdarmu Rusijos kariuomenei pradėti sausumos ir oro pajėgų puolimą prieš kaimyninę Ukrainą.

„Baltarusijos vaidmuo tebevykstančioje neišprovokuotoje ir nepagrįstoje karinėje agresijoje prieš Ukrainą brangiai kainuos“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pranešime.

„Šiomis priemonėmis taikomės į asmenis Baltarusijoje, kolaboruojančius su šiomis atakomis prieš Ukrainą, ir suvaržome prekybą virtinėje svarbių sektorių“, – pridūrė jis.

27 šalių blokas nurodė sugriežtinantis sankcijas esminiams Baltarusijos ekonomikos sektoriams, be kita ko, uždrausdamas šiai šaliai gyvybiškai svarbų kalio trąšų eksportą.

Baltarusija negalės eksportuoti į Bendriją medienos produktų, cemento, geležies ir plieno, gumos. Taip pat įvedami griežtesni suvaržymai dvejopos paskirties prekėms, kurios gali naudojamos karybos reikmėms.

Į asmenų, kuriems taikomos ES sankcijos, sąrašą buvo įtraukti šeši generolai ir 16 pulkininkų, nes „Baltarusija  dalyvauja  neišprovokuotoje  Rusijos  karinėje  invazijoje  prieš Ukrainą  leisdama  vykdyti  karinę  agresiją  iš  savo  teritorijos“, sakoma oficialiame sankcijų dokumente.

Baltarisijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka antradienį sakė, kad jo pajėgos puolime prieš Ukrainą nedalyvauja, bet pasiuntė daugiau karių prie sienų su Ukraina ir Lenkija.

Praėjusią savaitę dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Europos Sąjunga į juodąjį sąrašą įtraukė 20 Baltarusijos pasieniečių, kariškių ir pareigūnų, o taip pat ėmėsi baudžiamųjų priemonių prieš aukšto rango Rusijos pareigūnus.

Europos Sąjunga sektorines ekonomines sankcijas Baltarusijai pirmąkart įvedė pernai birželį, reaguojant į režimo susidorojimą su oponentais ir priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą siekiant suimti juo skridusį opozicijos tinklaraštininką.

Šios priemonės buvo nukreiptos prieš kai kuriuos svarbiausius šalies eksporto į bloką produktus, įskaitant kalio trąšas.

ES smogė Baltarusijai sankcijomis, A. Lukašenkai pradėjus žiaurią represijų kampaniją prieš demonstrantus, protestavusius prieš ginčijamus prezidento rinkimų rezultatus 2020 metais.

Į Bendrijos juodąjį sąrašą yra įtrauktas A. Lukašenka ir jo sūnūs.

A. Lukašenka, susidūręs su tarptautine izoliacija, darosi vis labiau priklausomas nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino. Praeitą savaitgalį jis surengė referendumą dėl konstitucijos pataisų, leidusių priimti nuolatiniam dislokavimui branduolinių ginklų ir Rusijos pajėgų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.