PSO: Ukrainos ligoninėse artimiausiu metu gali pritrūkti deguonies

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad per artimiausias 24 valandas Ukrainos ligoninėse gali pritrūkti medicininio deguonies, todėl gali kilti pavojus tūkstančiams sunkiai sergančių pacientų.

Ligoninė Donecke, Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ligoninė Donecke, Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad per artimiausias 24 valandas Ukrainos ligoninėse gali pritrūkti medicininio deguonies.<br> 123rf nuotr.
 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad per artimiausias 24 valandas Ukrainos ligoninėse gali pritrūkti medicininio deguonies.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 6:27 AM, atnaujinta Mar 3, 2022, 7:24 AM

Rusijos invazija į Ukrainą reiškia, kad gyvybę gelbstinčius medicininius išteklius gabenantys sunkvežimiai negali pristatyti jų iš gamyklų į ligonines visoje šalyje, kurioje per pastarąjį mėnesį padaugėjo COVID-19 atvejų, teigiama JT pranešime.

„Deguonies tiekimo padėtis Ukrainoje artėja prie labai pavojingos ribos, – bendrame pareiškime teigė PSO generalinis direktorius Dr. Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ir Europos regiono direktorius Hansas Kluge – Dauguma ligoninių deguonies atsargas gali išeikvoti per artimiausias 24 valandas. Kai kurios jų jau baigėsi. Dėl to kyla pavojus tūkstančių žmonių gyvybėms“.

Ukrainai reikia 25 proc. daugiau deguonies nei prieš Rusijos invaziją. PSO teigė ieškanti būdų, kaip padidinti deguonies tiekimą į apgultą šalį, įskaitant saugių transportavimo maršrutų per kaimyninę Lenkiją sukūrimą.

Šios atsargos būtinos 1700 Ukrainos pacientų, hospitalizuotų dėl COVID-19 – o taip pat kitiems, sergantiems kritinėmis ligomis, atsirandančiomis dėl nėštumo, gimdymo komplikacijų, lėtinių ligų, sepsio ir sužeidimų, teigė JT agentūra.

Ukrainos medicinos produktų gamintojams taip pat trūksta ceolito – būtino medicininio deguonies gamybos komponento, o elektros energijos trūkumas ir gatvių kovos didina pavojų tiek medicinos darbuotojams, tiek pacientams.

Nuo sausio 15 d. iki vasario 25 d. Ukrainoje 555 proc. padaugėjo COVID-19 atvejų, teigiama vasario 26 d. paskelbtoje JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro ataskaitoje.

Pasak JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro Filippo Grandi, dėl infrastruktūros pažeidimų tūkstančiai žmonių liko be vandens ir elektros, o mažiausiai 500 000 žmonių jau pabėgo į kaimynines šalis.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.