Rusija jau atvirai grasina Lietuvai ir kelia reikalavimus: už „įsisiautėjusią rusofobiją“ laukia atsakas

Maskva įspėjo Vilnių, Rygą ir Taliną dėl jų atsakomybės už „įsiplieskusią antirusišką psichozę“. Tai teigiama šeštadienį išplatintuose oficialios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos komentaruose.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2022, 8:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2022, 8:52 PM

Į tokius pareiškimus netrukus sureagavo ir Lietuvos policija.

„Įspėjame Vilnių, Rygą ir Taliną dėl atsakomybės už jų išprovokuotos antirusiškos psichozės pasekmes. Reikalaujame, kad šių šalių kompetentingos institucijos, griežtai laikydamosi 1961 m. Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių ir 1963 m. dėl konsulinių santykių, nedelsdamos imtųsi priemonių apsaugoti Rusijos diplomatines ir konsulines atstovybes bei jų darbuotojus“, – sakoma komentare.

M.Zacharova teigė, kad dėl padėties Ukrainoje labai sustiprėjo Latvijos, Lietuvos ir Estijos valdžios institucijų, kurios, anot jos, yra „antirusiškos isterijos priešakyje“, priešiškumas, kai „ant Rusijos pilamos melo, šmeižto ir klastočių srutos“.

Pasak M.Zacharovos, Baltijos šalių lyderių pareiškimuose gausu ne tik „urvinės rusofobijos, bet ir įžeidžiančių išpuolių prieš Rusiją, jos vadovybę ir žmones.“

„Pasigirsta itin pavojingų raginimų panaudoti jėgą prieš Rusiją. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau gana aiškiai pasisakė šiuo klausimu. Tikimės, kad jo žodžiai atvėsins „karštas galvas“, – pridūrė ji.

„Besaikė rusofobija“

M.Zacharova taip pat sakė, kad šiuo metu Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje nesiliauja „bakchanalijos aplink Rusijos diplomatines atstovybes“.

„Dabartinė situacija kelia didžiulį nerimą. Pastarosiomis dienomis mūsų diplomatinės atstovybės ne kartą sulaukė skambučių su įvairaus pobūdžio grasinimais, taip pat fiksuojame vis dažnesnes chuliganiškas akcijas, įskaitant mitingus prie pat ambasadų, šių šalių žurnalistai atvirai ragina „apgulti“ mūsų diplomatines atstovybes.

Tokios akcijos faktiškai jau prasidėjo aplink Rusijos ambasadą Vilniuje“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

M.Zacharova teigė, kad Rusijos diplomatas Lietuvos sostinėje buvo užpultas panaudojant fizinę jėgą, buvo bandyta daryti spaudimą ambasadoriui.

„Mūsų atstovybės jau išsiuntė atitinkamas notas, tačiau priemonės, kurių ėmėsi Baltijos šalių valdžios institucijos Rusijos užsienio institucijoms apsaugoti, yra akivaizdžiai nepakankamos. Įtariame, kad tokia užduotis nėra keliama“, – rašoma komentare.

M.Zacharova pažymėjo, kad Rusija atidžiai stebi, ar šiuo metu „įsisiautėjusi rusofobija“ nepasireiškia masiniu rusakalbių Baltijos šalių gyventojų persekiojimu.

„Tikimės, kad mūsų susirūpinimas bus išgirstas“, – pridūrė ji.

Parengta pagal „TASS“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.