Rusijoje aidi raginimai stabdyti karą: V. Putiną įtikinti galėtų FSB

Peticija prieš karą Ukrainoje, paskelbta svetainėje www.change.org/NetVoyne, jau surinko daugiau nei milijoną parašų.

Rusijos pareigūnai susidoroja su protestuojančiais prieš karą Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos pareigūnai susidoroja su protestuojančiais prieš karą Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Mar 5, 2022, 2:53 PM, atnaujinta Mar 5, 2022, 4:22 PM

Dokumente sakoma: „Mes, taikos šalininkai, veikdami vardan Rusijos ir Ukrainos piliečių gyvybių išsaugojimo, siekdami sustabdyti karą ir neleisti jam peraugti į planetos masto karą:

– skelbiame antikarinio judėjimo Rusijoje formavimo pradžią ir bet kokių taikių protesto prieš karą formų palaikymą;

– reikalaujame, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos nedelsiant nutrauktų ugnį ir neatidėliotino jų išvedimo iš suverenios Ukrainos valstybės teritorijos;

– karo nusikaltėliais laikome visus, kurie priėmė sprendimą pradėti karo veiksmus Ukrainos rytuose, sankcionavo agresyvią ir karą pateisinančią propagandą Rusijos žiniasklaidoje, priklausomoje nuo valdžios. Sieksime, kad jie būtų patraukti atsakomybėn už savo veiksmus.

Kreipiamės į visus sveiko proto žmones Rusijoje, nuo kurių veiksmų ir žodžių kažkas priklauso. Tapkite antikarinio judėjimo dalimi, pasisakykite prieš karą. Padarykite tai bent tam, kad parodytumėte visam pasauliui, kad Rusijoje buvo, yra ir bus žmonių, kurie nesusitaikys su valdžios niekšybe, pavertusia pačią Rusijos valstybę ir tautas savo nusikaltimų įrankiu“.

Kas 30-40 sekundžių po šiuo tekstu pasirodo dar vienas naujas parašas. Svetainėje taip pat teigiama: „Kai ši peticija pasieks 1 500 000 parašų, ji greičiausiai taps viena iš labiausiai pasirašomų peticijų Change.org šiuo metu!

Prieš karą Ukrainoje pasisakė „Rusijos kosmonautikos tėvo“ – visame pasaulyje žinomo konstruktoriaus Sergejaus Koroliovo šeima, vadindama „žmones, duodančius įsakymus šaudyti į žmones“ amoraliais.

Apie tai feisbuke parašė S.Koroliovo anūkas Andrejaus. Jis teigia: „Nėra pateisinimo karui. Kad ir kaip jį pavadintumėte. Sergejus Koroliovas, garsus kosminių laivų konstruktorius, mūsų senelis, gimė Ukrainos Žitomire, vaikystę praleido Ukrainos Nežine, lankė mokyklą Odesoje, studijas pradėjo Kijevo politechnikos institute, vėliau mokėsi Baumano vardo Maskvos valstybiniame technikos universitete, dirbo Maskvoje ir glaudžiai bendradarbiavo su Ukraina. Dabar visi šie miestai ir vardai kasdien skamba naujienose su liūdniausiomis žiniomis, kokios tik gali būti. Tarp senelio ir mūsų artimiausių draugų bei giminaičių buvo, yra ir visada bus – ir ukrainiečių, ir rusų. Tai, kas vyksta, yra amoralu ir šventvagiška, mūsų požiūriu“.

Žemiau yra parašas: „S.Koroliovo šeima“.

Garsus prancūzų aktorius Gerard‘as Depardieu paragino Ukrainos karo dalyvius „mesti ginklus“ ir pradėti derybas, nes Rusija ir Ukraina visada buvo broliškos šalys. Tačiau aktorius neatsisakė Rusijos paso, kurį 2013 m. gavo iš Vladimiro Putino rankų.

O vieno autoritetingiausių Rusijos laikraščių „Nezavisimaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius ir savininkas Konstantinas Remčiukovas užsiminė, kad įtikinti V.Putiną sustabdyti karą būtų galima „mūsų karių aukomis ir tam tikru Federalinės saugumo tarnybos įvertinimu, kuri turėtų ten stebėti situaciją, kad prezidentas gavo klaidingus duomenis apie tai, kad rusų kariuomenė bus sutinkama su duona ir druska, akordeonais ir su džiaugsmu.

Ir tai, sako K.Remčiukovas, atrodo vienas iš paaiškinimų, kodėl jie neuždarė informacinio lauko,

kaip paprastai daro amerikiečiai: nutraukia radijo ryšį, internetą, „YouTube“.

„O čia radiolokacinės pajėgos tarsi neveikė. Kad būtų decentralizuotas būdas pateikti informaciją apie tai, kaip žmonės veržiasi prie tankų su gėlėmis ir sako: „Brangieji, jūs atėjote mūsų išvaduoti“. Bet jokių gėlių rusų kariai iš ukrainiečių nesulaukė“, – teigia K.Remčiukovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.