Eliziejaus rūmai: V. Putinas tikslų Ukrainoje sieks „arba per derybas, arba per karą“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį sakė Prancūzijos kolegai Emmanueliui Macronui, kad Maskva ketina pasiekti savo tikslus Ukrainoje arba diplomatinėmis, arba karinėmis priemonėmis, pranešė Eliziejaus rūmai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2022, 6:34 PM, atnaujinta Mar 6, 2022, 7:26 PM

Rusija pasieks savo tikslus Ukrainoje „arba derybomis, arba karu“, – pasak Prancūzijos prezidentūros, sakė V. Putinas E. Macronui. Priduriama, kad Rusijos prezidentas patikino „neturįs ketinimo“ pulti Ukrainos branduolinių objektų.

E. Macronas atkreipė dėmesį, kad V. Putinas yra „labai ryžtingai nusiteikęs siekti savo tikslų“, įskaitant tai, ką Rusijos prezidentas vadina Ukrainos „denacifikacija“ ir „neutralizavimu“, pridūrė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

V. Putinas taip pat reikalavo pripažinti Ukrainos Krymo pusiasalį, kurį Rusija aneksavo 2014 metais, kaip Rusijos teritorijos dalį, taip pat pripažinti dviejų Rusijos jau pripažintų nuo Ukrainos atsiskyrusių rytinių regionų nepriklausomybę. Šie reikalavimai ukrainiečiams yra „nepriimtini“, sakė pareigūnas.

V. Putinas neigė, kad Rusijos armija taikosi į civilius, kai E. Macronas paragino jį nekelti pavojaus civiliams, laikantis tarptautinės teisės. Prancūzijos prezidentas jam atsakė, kad „puolanti armija yra Rusijos armija“, ir pareiškė, kad „nėra pagrindo manyti, jog Ukrainos armija kelia pavojų civiliams“, sakė pareigūnas.

Praėjusią savaitę E. Macronas jau išreiškė susirūpinimą dėl branduolinio saugumo pavojaus Ukrainoje, kai didžiausią Europoje Zaporožės atominę elektrinę užpuolė ir užgrobė įsiveržusios Rusijos pajėgos. „Prezidentas Putinas pasakė, kad jis neketina pulti šių elektrinių“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad Rusijos prezidentas sakė esąs pasirengęs laikytis Jungtinių Tautų atominės agentūros standartų dėl atominių elektrinių apsaugos.

Pokalbis, kuris, pasak prezidentūros, truko valandą ir 45 minutes ir buvo surengtas E. Macrono prašymu, buvo ketvirtas jų pokalbis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą vasario 24 dieną.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.