A. Navalnas ragina rusus toliau protestuoti prieš karą Ukrainoje

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas antradienį paragino rusus toliau protestuoti prieš Maskvos invaziją į Ukrainą, nors per prieš kelias dienas prasidėjusias demonstracijas jau buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių.

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>„Reuters“ nuotr.
Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-08 13:30

Nuo vasario 24 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei pulti provakarietišką kaimynę, sulaikyta daugiau nei 13,5 tūkst. antikarinių protestų dalyvių.

A. Navalnas, atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų sukčiavimų, kuriuos jo bendražygiai vadina politiškai motyvuotais, „Twitter“ parašė, kad jo tėvynėje auga pasipiktinimas konfliktu.

Pasak opozicionieriaus, tai rodo jo padėjėjų atlikta apklausa. A. Navalnas pridūrė, jog protestai didina spaudimą Kremliui, kuris esą „desperatiškai“ siekia „kuo greičiau“ užbaigti karą.

„Antikarinis impulsas ir toliau augs visoje visuomenėje, todėl antikariniai protestai jokiomis aplinkybėmis neturėtų liautis“, – anglų kalba tviteryje parašė A. Navalnas.

Anksčiau jis ragino rengti kasdienes demonstracijas prieš invaziją, kviesdamas rusus kiekvieną vakarą ir savaitgaliais rinktis miestų gatvėse.

Teisėsaugos veiksmus per demonstracijas stebinti grupė „OVD-Info“ pranešė, kad policija per protestus prieš karą, vykusius praėjusį savaitgalį 60 miestų, sulaikė mažiausiai 5 016 žmonių.

Rusijoje beveik neleidžiama rengti jokių antivyriausybinių protesto akcijų, o demonstrantai, išėję į gatves, rizikuoja sulaukti baudų ar įkalinimo.

Valdžia siekia nutildyti bet kokią karinės kampanijos kritiką, o V. Putinas praėjusią savaitę patvirtino teisės aktus, už „melagingų naujienų“ apie Rusijos kariuomenę skleidimą numatančius bausmes, įskaitant ilgą laisvės atėmimą.

Nuo praėjusio penktadienio, kai įsigaliojo šios pataisos, teisėsauga jau iškėlė kelias bylas dėl administracinių teisės pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.