J. Stoltenbergas: Rusija gali panaudoti Ukrainoje cheminį ginklą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas griežtai įspėjo Rusiją, kad ši nesigriebtų prieš Ukrainą masinio naikinimo ginklo.

J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2022, 12:52 PM

Rusija pastaruoju metu skelbia absurdiškus pareiškimus apie biologinio ir cheminio ginklo laboratorijas Ukrainos teritorijoje.

„Dabar, kai pateikti šie melagingi teiginiai, turime išlikti budrūs, nes gali būti, kad pati Rusija ketina panaudoti cheminį ginklą ir todėl skleidžia šį melą, – pareiškė Aljanso vadovas sekmadienį paskelbtame interviu Vokietijos laikraščiui „Welt am Sonntag“. – Tai būtų karo nusikaltimas“.

Kremlius ieško „melagingų dingsčių, kad pateisintų tai, ko neįmanoma pateisinti“, sakė J. Stoltenbergas.

„Mano žinia prezidentui Putinui yra aiški: nutraukite šį karą, išveskite visas pajėgas ir ryžkitės diplomatijai“, – pridūrė NATO generalinis sekretorius.

Anksčiau sekmadienį Lenkijos prezidentas Andžejus Duda teigė, kad Rusijai Ukrainoje panaudojus cheminį ginklą, NATO galėtų persvarstyti savo sprendimą nesikišti į konfliktą.

Kalbėdamas su BBC, A. Duda buvo paklaustas, ar, jo nuomone, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali ruoštis panaudoti cheminį ginklą.

„Tokio masto karo pasaulis nematė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – sakė jis.

„Jei manęs klausiate, ar V.Putinas gali panaudoti cheminį ginklą, manau, kad V.Putinas dabar gali panaudoti bet ką, ypač kai yra tokioje sudėtingoje situacijoje.

Politiniu požiūriu jis jau pralaimėjo šį karą, o kariniu požiūriu jis jo nelaimėjo“, – kalbėjo A.Duda.

Paklaustas, ar tokio ginklo panaudojimas gali paskatinti NATO intervenciją, jis atsakė: „Žinoma, visi tikisi, kad jis nedrįstų to padaryti. Bet... jei jis panaudotų masinio naikinimo ginklus, tai pakeistų visą situaciją.

Tikrai, NATO turės sėsti prie stalo ir tikrai turės rimtai pagalvoti, ką daryti, nes tada tai situacija taps pavojinga ne tik Europai..., bet ir visam pasauliui“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.