Talibano režimas vis labiau spaudžia užsienyje dirbančius afganų diplomatus

Afganistano ambasadoms pasaulyje, atsisakiusioms pripažinti naująjį Talibano režimą, sunkiai sekasi išsilaikyti ir jos patiria vis didesnį spaudimą iš Kabulo sutikti su naujai valdžiai lojalių diplomatų paskyrimais.

Afganistano ambasadoms pasaulyje, atsisakiusioms pripažinti naująjį Talibano režimą, sunkiai sekasi išsilaikyti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Afganistano ambasadoms pasaulyje, atsisakiusioms pripažinti naująjį Talibano režimą, sunkiai sekasi išsilaikyti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 10:51 AM

Nė vienas iš maždaug 60 ambasadorių, konsulų ar diplomatinių atstovybių vadovų, paskirtų Vakarų remto buvusio prezidento Ashrafo Ghani, nesutiko dirbti griežtojo kurso islamistų judėjimui, kai jis pernai rugpjūtį užėmė valdžią.

Talibano vyriausybės dar nėra oficialiai pripažinusi jokia valstybė. Tarptautinė bendrija dar sprendžia, kaip palaikyti ryšius su naujaisiais Afganistano vadovais, ir tuo pat metu padeda afganams grumtis su ekonomine ir humanitarine krize.

„Esame labai nepavydėtinoje padėtyje, tačiau vis tiek turime tęsti veiklą šiomis sudėtingomis aplinkybėmis“, – sakė ambasadorius Norvegijoje Youssofas Ghafoorzai.

„Ambasados vis tiek turi atlikti labai svarbų vaidmenį bandant užtikrinti kiek įmanoma didesnę humanitarinę pagalbą, taip pat padėti palaikyti politines diskusijas... padėčiai stabilizuoti“, – sakė jis.

Pagalba ir grynųjų pinigų atsargos, įšaldytos Jungtinių Valstijų ir tarptautinės bendrijos po to, kai talibai užėmė valdžią, vėl keliauja į šalį, kuri jau seniai yra beveik visiškai priklausoma nuo donorų.

Tačiau Y. Ghafoorzai ir jo kolegos neturėjo jokių kontaktų su naujuoju režimu ir darbuotojams daug mėnesių nemokamas atlyginimas.

Ateinančią savaitę bus uždaryti Afganistano ambasada ir konsulatai Jungtinėse Valstijose.

„Afganistano ambasada ir konsulatai patiria didžiulį finansinį spaudimą. Jų sąskaitos bankuose jiems neprieinamos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

Ambasada ir Vašingtonas ėmėsi priemonių užtikrinti „sklandų operacijų nutraukimą užtikrinant, kad visas diplomatinės atstovybės turtas Jungtinėse Valstijose bus apsaugotas, kol bus galima atnaujinti operacijas“, sakė pareigūnas.

Įvairiose šalyse dirbantys Afganistano ambasadoriai buvo priversti drastiškai apriboti savo veiklą, apkarpyti išlaidas energijai ir maistui, netgi persikelti į mažesnes patalpas.

Jie taip pat padidino mokesčius už konsulines paslaugas, kad gautų pajamų.

„Ambasada negauna jokio finansavimo ar finansinės pagalbos iš Kabulo“, – naujienų agentūrai AFP sakė ambasadorius Naujajame Delyje Faridas Mamundzay.

„Negaudami reikalingos finansinės pagalbos ir išeikvoję išteklius jau daug mėnesių negalime mokėti darbuotojams atlyginimų ir buvome priversti iki minimumo sumažinti misijos pajėgumus bei išlaidas“, – sakė jis.

Neaišku, kiek laiko Talibanas ar tarptautinė bendrija dar pripažins tokių ambasadų išduodamas vizas, liudijimus ir kitos dokumentus.

Naujuose Kabule išduotuose pasuose šalis vis dar įvardijama kaip Afganistano Islamo Respublika, nors Talibanas pirmenybę teikia „Islamo emyrato“ pavadinimui. Tačiau pareigūnai įspėjo į šalį su ambasadoje Dubajuje išduotomis vizomis atvykstančius užsienio žurnalistus, kad jos ateityje gali nebegalioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.