Skelbiama, kad karui į Ukrainą užsiregistravo 40 tūkstančių sirų

Rusija sudarė 40 tūkst. Sirijos kariuomenės karių ir ją remiančių kovotojų sąrašus, kad jie prireikus būtų parengti pasiųsti į karą Ukrainoje, antradienį pranešė padėtį Artimuosiuose Rytuose stebinti nevyriausybinė organizacija.

 Sirija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sirija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 4:07 PM, atnaujinta Mar 15, 2022, 4:47 PM

Kremlius praeitą savaitę sakė, kad savanoriai, įskaitant kovotojus iš Sirijos, galėtų prisidėti prie Rusijos kariuomenės, kovojančios Ukrainoje.

Padėtį karo krečiamoje Sirijoje stebinti grupė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad Rusijos kariškiai, bendradarbiaudami su Sirijos kariuomene ir ją remiančiomis sukarintomis grupėmis, parengė registracijos biurus Damasko režimo kontroliuojamose teritorijose.

„Iki šiol daugiau kaip 40 tūkst. sirų užsiregistravo kovoti Ukrainoje kartu su Rusija“, – sakė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios SOHR, gaunančios informavijos iš plataus šaltinių tinklo Sirijoje, vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Maskva verbuoja sirus, įgijusius kovinės patirties per jau 11 metų Siriją krečiantį pilietinį karą, kad sustiprintų savo pajėgas, dalyvaujančias invazijoje į Ukrainą, pradėtame vasario 24 dieną.

Rusų kariškiai, veikiantys Sirijoje nuo 2015 metų, kur jie padeda Damasko vyriausybei, jau yra patvirtinę 22 tūkst. „savanorių“, sakė R. Abdel Rahmanas.

Šie kovotojai yra reguliariosios kariuomenės kariai arba režimą palaikančių sukarintų grupių nariai, įgiję patirties kovojant miestuose ir apmokyti Rusijos kariškių.

Šalyje, kurioje kariams mokama 15–35 JAV doleriai (13,7–32 eurai) per mėnesį, Rusija pažadėjo už pagalbą kaunantis Ukrainoje mokėti 1,1 tūkst. dolerių (apie 1003 eurų) algą, pranešė SOHR.

Jeigu būtų sužeisti, šie kovotojai galėtų gauti iki 7,7 tūkst. dolerių (7 018 eurų) kompensaciją, o jeigu žūtų, jų šeimoms būtų išmokėta po 16,5 tūkst. dolerių (1 539 eurų), rodo SOHR informacija.

Dar apie 18 tūkst. kovotojų yra užregistruoti Sirijos režimo valdančiosios partijos „Baath“ ir turės pereiti su Kremliumi siejamos Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ atranką, pranešė aktyvistai.

SOHR nurodė dar neturinti patvirtintų pranešimų, kad kurie nors iš užverbuotų sirų būtų išvykę į Ukrainą.

Vienas Sirijos vyriausybės atstovas SOHR paskelbtą informaciją apie kovotojų verbavimą paneigė.

„Iki šiol nebuvo įrašyta jokių vardų, neužregistruota jokių karių kokiuose nors centruose, ir niekas neišvyko į Rusiją, kad kautųsi Ukrainoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio susitaikymo komiteto narys Omaras Rahmounas.

Samdiniai iš Sirijos jau anksčiau kovoto per konfliktus Libijoje ir Kalnų Karabache.

Sirija taip pat tapo Rusijos karinės strategijos Ukrainos atžvilgiu „poligonu“ – didelė dalis Maskvos pasitelkiamų taktinių manevrų yra išbandyti Sirijoje, kur Rusija taip pat išbandė daugumą savo ginkluotės sistemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.