Rusija keičia toną? S. Lavrovas prakalbo apie viltį derybose Pateikė Švedijos ir Austrijos pavyzdžius, Ukraina atmeta

Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo teigimu, „yra vilčių“ pasiekti kompromisą su Ukraina.

S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 12:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 2:51 PM

S. Lavrovas žiniasklaidos grupei RBK sakė manąs, kad jau yra pozicijų, dėl kurių abi pusės „artėja prie susitarimo“. Pasak jo, nors derybos yra sudėtingos, „yra vilčių pasiekti kompromisą“.

S. Lavrovas pridūrė, esą šiuo metu „rimtai disktuojama“ apie Ukrainos politinį ir karinį neutralumą mainais į saugumo garantijas šaliai iš Maskvos.

Abi pusės trečiadienį turėtų tęsti derybas nuotoliniu būdu.

Pateikė Švedijos ir Austrijos pavyzdžius, Ukraina pasiūlymą atmetė 

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad galimybė Ukrainai tapti neutralia valstybe, kurios statusas būtų panašus kaip Švedijos ir Austrijos, yra aptariama derybose su Kijevu ir būtų „kompromisas“.

„Tai yra variantas, apie kurį dabar diskutuojama ir kurį galima laikyti kompromisu“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Ukraina netrukus atmetė Rusijos stumtus pasiūlymus priimti neutralų statusą, tokį kaip Austrijos ar Švedijos, sakydama, jog derybose su Maskva dėl kovos nutraukimo pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas „saugumo garantijoms“.

„Ukraina dabar yra tiesioginėje karo su Rusija padėtyje. Vadinasi, modelis gali būti tik „ukrainietiškas“ ir tik su teisiškai patikrintomis saugumo garantijomis“, – sakė Ukrainos vyriausiasis derybininkas Michailas Podoljakas, jo komentarus paskelbė prezidento Volodymyro Zelenskio biuras.

Keičia toną

Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Turkijoje susitikęs su D. Kuleba kalbėjo kitu tonu.

Atsakydamas į BBC klausimą, ar paliaubos būtų įmanomos, S. Lavrovas patikino, kad Rusijos agresija Ukrainoje bus tęsiama, o Vladimiras Putinas patvirtino, kad jo planas bus įvykdytas. S.Lavrovas Antalijoje perspėjo, kad šalys, siunčiančios Ukrainai ginkluotę ir „samdinius“, turės „atsakyti už savo veiksmus“.

„Pumpuojantys į Ukrainą ginklus, be abejo, privalo suprasti, kad jiems tenka atsakomybė už savo veiksmus – lygiai kaip siunčiantiems samdinius į Ukrainą“, – sakė rusų diplomatijos vadovas.

S. Lavrovas prakalbo ir apie Vakarų sankcijas ir nurodė, kad „mes su jomis susitvarkysime. Esame susidoroję su sunkumais įvairiais istorijos tarpsniais“.

Pasak jo, Rusija nelaiko Vakarų „patikimu partneriu“, nes jie „išduos bet ką ir savo pačių vertybes“.

„Galiu jus patikinti, kad susitvarkysime ir darysime viską, kad niekuomet nebūtume priklausomi nuo Vakarų“, – pridūrė S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras taip pat po derybų aiškino, kad pietiniame Ukrainos Mariupolio uostamiestyje užpulta ligoninė buvo nacionalistų karinė bazė.

„Šiuos gimdymo namus jau seniai yra užėmęs batalionas „Azov“ ir kiti radikalai. Jie išvijo gimdyves, slaugytojas ir visą personalą. Tai buvo ultraradikalų bataliono „Azov“ bazė“, – sakė S. Lavrovas.

Tą kartą per ataką prieš vaikų ligoninę Mariupolyje, pietų Ukrainoje, žuvo mažiausiai trys žmonės, įskaitant mažą mergaitę, ketvirtadienį pranešė vietos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.