Šiaurės Korėja nekomentuoja raketos sprogimo virš Pchenjano

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida ketvirtadienį nepateikė jokių komentarų po to, kai įtariamas raketos bandymas baigėsi, Seulo teigimu, visiška nesėkme – ji sprogo virš sostinės Pchenjano beveik iškart po paleidimo.

Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 3:38 PM

Šiaurės Korėja anksti trečiadienį iš savo sostinės, turinčios apie 3 mln. gyventojų, tikriausiai paleido balistinę raketą, pranešė pietų korėjiečių kariuomenė.

Raketa sprogo tuojau po paleidimo. Seule įsikūrusi specializuota naujienų agentūra „NK News“ pranešė, kad nuolaužos nukrito Pchenjane arba netoli jo, o padangėje slinko rausvo atspalvio dūmų kamuolys.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida – dienraštis „Rodong Sinmun“ ir naujienų agentūra KCNA – paprastai per parą nuo paleidimo praneša apie sėkmingus ginkluotės bandymus, dažnai skelbdama ir nuotraukų.

Tačiau ketvirtadienį žiniasklaida nepaminėjo šio bandymo – jau dešimtojo nuo šių metų pradžios, atlikto nepaisant Pchenjanui įvestų griežtų sankcijų.

„Šiaurės Korėja nuolat skleidžia šį mitą, kad jos vadovybė puikiai tvarkosi. Ji nenori išryškinti jokių nesėkmių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“ vyresnysis tyrėjas Cheong Seong-changas.

Vašingtono ir Seulo duomenimis, Pchenjanas rengiasi pirmą kartą nuo 2017-ųjų visu atstumu paleisti tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) – galimai per netikrą aparato paleidimą į kosmosą.

Šiaurės Korėja balandį minės 110-ąsias komunistinės respublikos įkūrėjo Kim Il Sungo – dabartinio lyderio Kim Jong Uno senelio – gimimo metines. Šalies svarbiausios sukaktys dažnai minimi kariniais paradais ar raketų paleidimais.

„Šalis nori išlaikyti šventinę atmosferą iki balandžio 15 dienos, įkūrėjo Kim Il Sungo 110-ųjų gimimo metinių, o vadovybė nenori, kad tokios naujienos paveiktų paprastus piliečius“, – paaiškino Cheong Seong-changas.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, tyla po nepavykusio raketos bandymo rodo, kaip griežtai kontroliuojamas šiaurės korėjiečių gyvenimas.

„Jei tai būtų įvykę Londone, Stambule ar Seule, įsivaizduokite, kokie būtų mūsų naujienų srautai – pilni vaizdo įrašų, nuotraukų ir liudininkų pasakojimų“, – per „Twitter“ parašė Sokeel Parkas iš organizacijos „Liberty in NK“.

„Tačiau tai įvyko Pchenjane, todėl nėra nė vieno viešo vaizdo ar vaizdo įrašo. Visiškas vaizdinis užtemdymas, nepaisant didžiulio sprogimo danguje virš Azijos sostinės 2022 metais“, – pridūrė aktyvistas.

Analitikai užsiminė, kad Pchenjanas trečiadienį per nepavykusį bandymą paleido vadinamąją „raketą monstrą“ – dar nebandytos naujos ICBM sistemos „Hwasong 17“ komponentą.

Šiemet Pchenjanas išbandė virtinę uždraustų ginklų: atliko septynis raketų bandymus, o du kartus paleido, kaip teigė, „žvalgymo palydovus“.

Pietų Korėja ir JAV praėjusią savaitę pareiškė, kad per „palydovų“ bandymus iš tikrųjų buvo paleidžiamos naujos ICBM raketos.

Šiaurės Korėjai dėl jos raketų ir branduolinių ginklų programos jau taikomos skaudžios tarptautinės sankcijos. Tačiau JAV perspėjo, kad naujausi bandymai yra „rimtas eskalavimas“ ir kad Pchenajanas dėl jų bus nubaustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.