V. Putinas išdėstė savo reikalavimus R. T. Erdoganui: su V. Zelenskiu susitiktų tik vienu atveju

Pasak Turkijos prezidento atstovo spaudai, Vladimiras Putinas išdėstė reikalavimus Ukrainai bet kokioms deryboms dėl paliaubų pokalbyje su Turkijos prezidentu.

V. Putinas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-19 17:03

R.T.Erdoganas pasiūlė V.Putinui ir Ukrainos prezidentą Volodymyrui Zelenskiui susitikti Turkijoje, kad būtų lengviau susitarti dėl karo pabaigos, sakė Turkijos prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas šeštadienį paskelbtame interviu Turkijos laikraščiui „Hurriyet“.

I.Kalinas sakė, kad V.Zelenskis buvo pasiruošęs susitikti, tuo tarpu V.Putinas išdėstė klausimus, kuriuos reikia išspręsti prieš pradedant bet kokias derybas vadovų lygmeniu.

„Pirmasis – Ukrainos neutralumas, tai yra jos narystės NATO atsisakymas. Antra, nusiginklavimas ir abipusio saugumo garantijos Austrijos modelio kontekste. Trečia, procesas, kurį Rusijos pusė vadina „denacifikavimu“. Ketvirta, kliūčių, trukdančių plačiai vartoti rusų kalbą Ukrainoje, pašalinimas. Suprantama, kad pirmuosiuose keturiuose vykstančių derybų straipsniuose buvo padaryta tam tikra pažanga. Dar per anksti teigti, kad yra visiškas susitarimas arba kad sutartis bus pasirašyta“, – laikraščiui pasakojo I.Kalinas.

I.Kalinas pridūrė, kad V.Putinas iškėlė dar du reikalavimus, kurie buvo „sunkiausi klausimai“, vienas iš jų – pripažinti Krymo ir dviejų „vadinamųjų“ respublikų Donbase aneksiją. I.Kalinas sakė, kad šie du paskutiniai reikalavimai „nėra priimtini reikalavimai Ukrainai ir tarptautinei bendruomenei“.

„Jei pirmuose keturiuose straipsniuose bus pasiektas taškas ir susitarimas, gali būti rengiamos derybos lyderių lygmeniu dėl penktojo ir šeštojo straipsnių“, – interviu nurodė I.Kalinas ir pridūrė, kad jei derybos vyks, gali būti įmanoma susitarti ir dėl karo pabaigos.

Turkijos komunikacijos direktoratas ketvirtadienį pranešė, kad R. T. Erdoganas pasiūlė priimti abu prezidentus Stambule arba Ankaroje, sakydamas, kad „sutarimui dėl kai kurių klausimų gali prireikti derybų vadovų lygmeniu“.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.