Jungtinės Karalystės premjeras ragina Kiniją pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį paragino Kiniją prisijungti prie Vakarų valstybių ir pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą.

B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-20 14:09

„Bėgant laikui ir vis daugėjant rusų žiaurumų, manau, žmonėms tampa vis sunkiau ir politiškai gėdingiau aktyviai ar pasyviai toleruoti [Vladimiro] Putino invaziją“, – pareiškė jis interviu savaitraščiui „The Sunday Times“.

Šalims, kurios dar nepasisakė prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, yra iškilusios „didelės dilemos“, pažymėjo jis ir pridūrė: „Manau, kad jūs Pekine pradedate šį tą permąstyti.“

Ukraina šeštadienį, kai per naujus Rusijos pajėgų smūgius žuvo dar dešimtys žmonių, paragino Kiniją pasmerkti „Rusijos barbarizmą“.

Ukraina ir Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Kinija galbūt siunčia Rusijai karinę pagalbą ar padeda Maskvai apeiti Vakarų sankcijas.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra perspėjęs Kinijos lyderį Xi Jinpingą dėl „pasekmių“, jeigu jis paremtų Rusiją, tačiau Pekinas iki šiol nerodė jokių invazijos kritikos ženklų.

Sakydamas kalbą per konservatorių partijos konferenciją, kurioje dalyvavo ir Ukrainos ambasadorius Londone Vadymas Prystaika, B. Johnsonas dabartinę krizę pavadino „posūkio tašku pasauliui“.

„Pasaulyje yra žmonių.... kurie sako, kad mums yra geriau taikstytis su tironija... esu tikras, kad jie visiškai klysta“, – pareiškė britų premjeras per partijos konferenciją.

„Po viso šito mėginti vėl normalizuoti santykius su Putinu, kaip kad mes padarėme 2014 metais, reikštų vėl padaryti tokią pat klaidą ir štai kodėl Putinas turi žlugti.“

„Tai posūkio taškas pasauliui ir tai laikas pasirinkti. Pasirinkti tarp laisvės ir priespaudos“, – pareiškė B. Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.