D. Peskovas neatmeta branduolinio ginklo panaudojimo scenarijaus: įvardijo, kokiu atveju jis galėtų išsipildyti

Vykstant konfliktui su Ukraina Rusija branduolinius ginklus panaudotų tik iškilus „egzistencinei grėsmei“, antradienį televizijai CNN sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 9:40 PM, atnaujinta Mar 23, 2022, 7:01 AM

„Turime vidaus saugumo koncepciją, ir ji yra vieša. Galima perskaityti visas priežastis, dėl kurių galėtų būti panaudoti branduoliniai ginklai, – sakė D. Peskovas. – Rusijos nacionalinio saugumo koncepcija numato branduolinių ginklų panaudojimo galimybę tik iškilus grėsmę jos egzistavimui.“

D. Peskovas taip atsakė į CNN žurnalistės Christiane Amanpour (Kristian Amanpur) klausimą, ar jis yra „įsitikinęs“, kad prezidentas Vladimiras Putinas nepanaudos branduolinių ginklų vykstant Maskvos karui su Ukraina.

Vasario 28-ąją, kelios dienos po Rusijos pajėgų įsiveržimo į Ukrainą, V. Putinas įsakė paskelbti padidintą Rusijos strateginių branduolinių pajėgų parengtį. Tai sukėlė nerimą visame pasaulyje.

Paklaustas apie D. Peskovo pareiškimą ir bendrai apie Rusijos poziciją dėl branduolinių ginklų panaudojimo, Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) Maskvos retoriką dėl galimo branduolinių ginklų panaudojimo pavadino pavojinga.

„Ne taip turėtų veikti atsakinga branduolinė galia“, – žurnalistams sakė jis.

Vis dėlto Pentagono pareigūnai kol kas „nematė nieko, kas paskatintų mus daryti išvadą, kad mums reikia keisti savo poziciją dėl strateginio atgrasymo“, sakė J. Kirby.

„Kasdien kaip galėdami atidžiau tai stebime“, – pridūrė jis.

Rusija, kuri tarptautinėje bendrijoje nesulaukė daug paramos savo invazijai Ukrainoje, turi didžiausias pasaulyje branduolinių kovinių galvučių atsargas.

Po V. Putino įsakymo padidinti branduolinių pajėgų parengtį Vakarų gynybos pareigūnai sakė nematę reikšmingų Rusijos branduolinių pajėgų mobilizavimo ženklų.

Tačiau Maskva taip pat yra įspėjusi, kad jei Jungtinės Valstijos ir NATO sąjungininkės tieks Ukrainai naikintuvus, karas galėtų eskaluotis ir plėstis. Tokiu atveju atsirastų Rusijos tiesioginės konfrontacijos su branduolinį ginklą turinčiomis Vakarų šalimis galimybė.

Anksčiau šį mėnesį Tarptautinės kampanijos už branduolinių ginklų atsisakymą (angl. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) vykdomoji direktorė Beatrice Fihn (Beatris Fin) įspėjo, jog V. Putinas naudoja branduolinį šantažą, kad tarptautinė bendrija nesikištų į jo karą Ukrainoje.

„Kalbant apie branduolinius ginklus tai tikrai vienas baisiausių momentų“, – sakė ji.

Toliau klausinėjamas apie Rusijos puolimą Ukrainoje D. Peskovas sakė, jog Rusija neturi ketinimų okupuoti savo kaimynę, ir tvirtino, kad jo šalis nepuola civilių.

Pagrindinis „operacijos“ tikslas, pasak jo, yra „atsikratyti Ukrainos karinio potencialo“.

Daugybė nuotraukų ir vaizdo įrašų paremia žmogaus teisių gynimo organizacijų teiginius, kad Rusijos pajėgos atakavo daugybę civilinių taikinių Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.