Į Černobylio AE įsiveržę rusai sunaikino laboratoriją: pavogė aktyvius mėginius ir vertingą įrangą

Ukrainos pareigūnai teigia, kad Černobylio atominę elektrinę okupavę Rusijos kariai apiplėšė ir sunaikino ten esančią laboratoriją.

 Černobylio AE.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Černobylio AE.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 7:23 AM

Ukrainos valstybinė uždarosios zonos valdymo agentūra teigė, kad rusai sugadino Centrinę analitinę laboratoriją, kurioje apdorojama daug radioaktyviųjų atliekų.

Valstybinė agentūra socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime teigė, kad laboratorijoje buvo „labai aktyvių mėginių ir radionuklidų pavyzdžių, kurie šiandien yra priešo rankose“.

Laboratorijoje, kurios įrengimas kainavo apie šešis milijonus eurų, taip pat buvo „vertingos analitinės įrangos“, kurios nebuvo galima gauti kitur Europoje, teigė agentūra.

Černobylyje, kur 1986 m. įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė avarija, elektrinė nebeveikia, tačiau ją vis dar reikia nuolat valdyti.

Praėjusį mėnesį rusai ją užėmė pirmosiomis karo dienomis ir kelias savaites laikė joje darbuotojus, kol kai kuriuos iš jų paleido.

Buvusi branduolinė aikštelė tebekelia didelį susirūpinimą, o šios savaitės pradžioje Ukrainos parlamentas pranešė, kad netoli elektrinės kilo miško gaisrai, kurie buvo užfiksuoti palydovinėse nuotraukose.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.