Kinijos užsienio reikalų ministras atvyko į Afganistaną

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi ketvirtadienį atvyko į Kabulą, pranešė vienas Talibano pareigūnas.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Mar 24, 2022, 11:06 AM

Šis vizitas surengtas likus savaitei iki Pekino organizuojamo Afganistano kaimynių pasitarimo, kaip jos galėtų padėti šaliai, kurioje valdžią užgrobė griežtosios linijos islamistų grupuotė.

„Kinijos užsienio reikalų ministras atvyko į Kabulą derybų su Islamo Emyrato lyderiais“, – per „Twitter“ parašė aukšto rango talibų vyriausybės pareigūnas Ahmadas Yasiras.

Vos atvykęs Wang Yi susitiko su Talibano užsienio reikalų ministru Amiru Khanu Muttaqi.

Kinijos diplomatijos vadovas atvyko į Kabulą iš Islamabado, kur dalyvavo dvi dienas trukusiame Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) susitikime.

Kinija turi 76 km ilgio sieną su Afganistanu kalnuotame regione, bet Pekinas seniai nuogąstauja, kad kaimyninė šalis gali tapti baze musulmonų uigūrų separatistams, veikiantiems Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Dar prieš Talibanui rugpjūčio 15-ąją perimant valdžią Kabule Pekinas stengėsi palaikyti ryšius su šia grupuote, JAV vadovaujamoms pajėgoms traukiantis iš Afganistano. Visgi Kinija, kaip ir kitos valstybės, kol kas nėra oficialiai pripažinusi Talibano vyriausybės.

Talibams nušalinus nuo valdžios JAV remtą režimą, Afganistanas nugrimzdo į dar gilesnes finansinę ir humanitarinę krizes.

Jungtinės Tautos ir kitos pagalbos agentūros sako, kad daugiau kaip pusei iš 38 mln. šalies gyventojų gresia badas.

Pekinas ateinančią savaitę organizuoja Afganistano kaimynių susitikimą, kuriame Talibanas turės galimybę pristatyti savo dabartinės padėties šalyje vertinimą.

Žiniasklaida praneša, kad susitikimo metu Kinijos ir Pakistano pareigūnai planuoja aptarti naujus ekonominius projektus Afganistane.

Talibams perėmus valdžią, Kinijai atsiveria strateginės durys, tačiau už jų – ne tik naujos galimybės, bet ir rizika.

Stabilumo užtikrinimas po kelių karo Afganistane dešimtmečių yra itin rūpimas dalykas Pekinui, siekiančiam apsaugoti savo sienas ir strategines investicijas į infrastruktūrą kaimyniniame Pakistane, per kurį eina Kinijos ir Pakistano ekonominis koridorius (angl. China-Pakistan Economic Corridor, CPEC).

Stabili ir bendradarbiaujanti administracija Kabule sudarytų sąlygas Pekinui išplėsti savo ekonominę ir politinę iniciatyvą „Viena juosta, vienas kelias“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI) į Afganistaną ir Centrinės Azijos šalis, sako analitikai.

Talibanas taip pat nekart išreiškė norą plėtoti gerus santykius su Kinija. Talibai laiko Kiniją itin svarbiu investicijų ir ekonominės paramos – tiesiogiai arba per Pakistaną – šaltiniu.

Vykstant chaotiškam valdžios perėmimui Kabule Pekinas neuždarė savo ambasados Afganistano sostinėje, nors evakavo iš šalies daug savo piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.