Tokijas: Šiaurės Korėjos raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido „nežinomą sviedinį“, pranešė Pietų Korėjos kariškiai, branduolinį arsenalą turinčiai šaliai tęsiant provokacijų virtinę.

Šiaurės Korėja paleido „nežinomą sviedinį“ – Seulas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Šiaurės Korėja paleido „nežinomą sviedinį“ – Seulas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-24 08:10, atnaujinta 2022-03-24 11:14

„Šiaurės Korėja paleido nežinomą sviedinį rytų kryptimi“, – sakoma Pietų Korėjos kariuomenės vyriausiojo štabo pranešime.

Japonijos pakrančių apsauga paskelbė skubų perspėjimą laivams dėl „potencialios balistinės raketos, galimai paleistos iš Šiaurės Korėjos“.

Pchenjanas laikėsi tarpžemyninių balistinių raketų ir branduolinių ginklų bandymų moratoriumo nuo 2018 metų, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas įsitraukė į aukšto lygio diplomatinį procesą su tuomečiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Tačiau vėliau derybos žlugo ir diplomatija įstrigo, nepaistant dabartinio prezidento Joe Bideno pastangų surengti naujas derybas.

Pchenjanas nuo sausio pradėjo siųsti užuominas galįs atsisakyti šio moratoriumo ir anksčiau šiais metais įvykdė rekordiškai daug ginklų bandymų, įskaitant uždraustus balistinių raketų paleidimus.

Praeitą savaitę Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad Šiaurės Korėja galimai paleido balistinę raketą, bet ji sprogo ore virš Pchenjano tuojau po paleidimo.

Analitikai kėlė prielaidą, kad šis nesėkmingas bandymas susijęs su nauja tarpžemynine balistine raketa „Hwasong 17“, kurią Pchenjanas vadina „raketa pabaisa“. Šio modelio raketa anksčiau dar niekada nebuvo paleista.

Seulas taip pat nurodė, kad praeitą sekmadienį Šiaurės Korėja surengė pratybas, per kurias buvo išbandyti salvinės raketų ugnies įrenginiai.

Nukrito Japonijoje

Šiaurės Korėjos ketvirtadienio popietę paleista numanoma tarpžemyninė balistinė raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje (EEZ) netoli šalies šiaurinės dalies krantų, pranešė Tokijo vyriausybė.

„Mūsų dabartinė analizė rodo, kad balistinė raketa skriejo 71 minutę ir apie 15 val. 44 min. (vietos, 8 val. 44 min. Lietuvos) laiku nukrito į Japonijos jūros vandenis, patenkančius į Japonijos išskirtinę ekonominę zoną, maždaug u 150 km į rytus nuo Hokaido Ošimos pusiasalio“, – sakoma Japonijos gynybos ministro pavaduotojo Makoto Oniki pranešime.

„Žinantį, kad balistinė raketa šįkart buvo pakilusi į daugiau kaip 6 tūkst. km aukštį – daug aukščiau negu tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong 15“ , paleista 2017 metų lapkritį – manoma, kad šiandien išbandyta nauja tarpžemyninė balistinė raketa.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai