Karo analitikai įvertino situaciją Mariupolyje bei gyrė Ukrainos kontratakas: kokie veiksmai maišo Rusijos kortas

Rusijos pajėgos pirmą kartą įžengė į Mariupolį ir toliau lėtai, bet užtikrintai juda giliau, tačiau kituose Ukrainos taškuose surengė tik kelias operacijas, o tuo tarpu ukrainiečių kontratakos Kijevo Šiaurės vakaruose leido sumažinti spaudimą sostinei.

 Karo Ukrainoje situacija.<br> lrytas.lt montažas.
 Karo Ukrainoje situacija.<br> lrytas.lt montažas.
 Ukrainos pajėgos sunaikino Berdiansko uoste prisišvartavusį Rusijos pajėgų desantinį laivą.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Ukrainos pajėgos sunaikino Berdiansko uoste prisišvartavusį Rusijos pajėgų desantinį laivą.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Musienko Vladislav / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Musienko Vladislav / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-03-25 09:59

Tokią informaciją skelbia JAV esantis Karo analizės institutas, įvertinęs 29-osios karo Ukrainoje įvykius.

Analitikai pabrėžia, kad Rusijos kariai ir toliau kasa apkasus bei stiprina savo pozicijas, o Ukrainos pajėgoms pavyko atremti „ribotas“ rusų atakas netoli Kijevo ir aplink Charkovą.

Situacija Mariupolyje

Kovo 24 dieną Rusijos pajėgoms pavyko įžengti į kai kurias Mariupolio centro dalis. Ukraina patvirtino, kad Rusijos kariai užėmė Dievo Motinos užtarimo bažnyčią, esančią itin aktyviai okupantų puolamo uostamiesčio centre.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad socialinių tinklų vartotojai nustatė dar keletą vietų, kurias pasiekė Rusijos kariai. Pasirodė ir pranešimai, kad mūšiuose dalyvauja Rusijos jūrų pėstininkai ir Čečėnijos kovotojai.

Tą pačią dieną Mariupolio miesto administracija pranešė, kad Rusijos pajėgos per garsiakalbius melagingai skelbia, kad Zaporižės miestas daugiau nebepriima pabėgėlių, kad Ukrainos valdžia juos apleido, o Rusijos pajėgoms pavyko užimti Odesą.

Rusija ir toliau bombarduoja Mariupolį. Pranešama, kad per praėjusią parą iš Mariupolio Rusija jėga į savo teritoriją išvežė apie 6 tūkstančius žmonių.

„Rusijos pajėgos siekia demoralizuoti Mariupolio gynėjus ir žmones, kad šie kapituliuotų“, – akcentuoja analitikai.

Skelbiama, kad Mariupolio vadovai paliko miestą, kad galėtų geriau koordinuoti operacijas regione.

Įvertino Ukrainos operacijas

Karo analizės instituto specialistai įvertino sėkmingas Ukrainos pajėgų atakas prieš Rusijos laivus, esančius Berdiansko uoste. Ukraina paskelbė, kad kariams pavyko sunaikinti desantinį Rusijos laivą „Orsk“ bei pažeisti ar nuskandinti dar vieną.

„Ukrainos parodymas Berdianske, kad gali padaryti rimtos žalos gali sutrukdyti norą atnaujinti pajėgų pastiprinimą per jūrą Mariupolyje ir Chersone“, – pastebi karo analitikai.

Taip pat fiksuojama, kad Ukrainai pavyko atmušti atsinaujinusius Rusijos bandymus pasistūmėti arčiau Brovary iš Šiaurės rytų krypties bei užbaigti Černichovo apsupimą.

Analitikai skelbia, kad per pastarąsias 24 valandas Rusijos pajėgoms pavyko nedaug pasistūmėti į priekį Donecko ir Luhansko srityse.

Taip pat atkreiptas dėmesys į operacijas ties Kijevu.

„Kontraakas Kijevo Šiaurės vakaruose tęsiančiai Ukrainai nepavyko atsiimti teritorijų, bet pavyko priversti Rusijos pajėgas pereiti į gynybą“, – rašoma understandingwar.org.

Rusija – antroje karo stadijoje

Ketvirtadienį Ukrainos valdžia ir kariuomenė pirmą kartą paskelbė, kad Kremlius mano įžengęs į antrąją „užsitęsusią“ invazijos „fazę“. Teigiama, kad į tokią dalinę „užsitesusią“ fazę Rusija buvo priversta pereiti dėl patirtų nuostolių bei nepasiektų reikšmingų proveržių bet kuria kryptimi.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas Michailas Podoliakas teigė, kad Kremlius keičia taktiką į gynybinę, kad sumažintų Rusijos patiriamus nuostolius iki „priimtino lygio.“

Ukrainos generalinis štabas taip pat pabrėžė, kad Rusijos kariuomenės vadovybė „pradeda suprasti, kad dabartinių pajėgų ir priemonių neužtenka išlaikyti laikinai užimtoms Ukrainos teritorijoms, todėl ji pradeda gynybos operacijas.“

Karo analizės institutas dar kovo 19 dieną paskelbė, kad Ukrainai pavyko sutrukdyti Rusijai įvykdyti savo pagrindinį karo tikslą. Jau tuomet karo analitikai prognozavo, kad Rusija turėtų pereiti į gynybos stadiją.

Ketvirtadienį Ukrainos generalinis štabas taip pat pabrėžė, kad Rusija ima teikti prioritetą savo oro pajėgų kovinių galimybių atstatymui. Taip pat pranešama, kad Rusija į karą siunčia daugiau rezervo karininkų, šauktinių ir šarvuotų transporto priemonių, kurie turėtų pakeisti patirtus praradimus.

Karo analizės instituto ekspertai teigia, kad Rusijos pajėgos „veikiausiai užims arba privers pasiduoti Mariupolį per artimiausias savaites.“

Prognozuojama, kad Rusija dar labiau išplės atakas oru ir toliau bombarduos Ukrainos miestus.

Ukrainos atstovai užsiminė, kad šalies pajėgos Kijevo Vakarų kryptyje gali surengti didesnę kontrataką.

Analitikai teigė, kad faktas, jog Mariupolio šturme dalyvauja ir Rusijos Juodosios jūros laivynas gerokai sumažina amfibinės atakos Odesoje tikimybę. Tiesa, Rusijos laivynas šiomis dienomis aktyviai apšaudo Odesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.