Maskva: Azerbaidžanas atitraukė karius iš Rusijos kontingento atsakomybės zonos

Rusija sekmadienį pranešė, kad Azerbaidžanas po derybų atitraukė karius iš vieno Karabacho kaimo, Maskvai apkaltinus Baku paliaubų pažeidimu.

Azerbaidžano kariai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Azerbaidžano kariai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-27 20:50

„Azerbaidžano pusė įvykdė savo dalinių išvedimą iš vietovės netoli Farucho (Parucho) gyvenvietės“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Ministerija taip pat nurodė, kad Azerbaidžano kariai du kartus pažeidė paliaubas Askerano – atsiskyrusiame Kalnų Karabacho regione, o per susišaudymą sužeisti keturi žmonės.

„Bendradarbiaudama su konflikto šalių atstovais, Rusijos taikos palaikymo kontingento vadovybė stabilizavo situaciją“, – sakoma pranešime.

Azerbaidžanas kol kas savo komentarų nepaskelbė.

Maskva šeštadienį pareiškė, kad Azerbaidžanas pažeidė paliaubas ginčijamame Kalnų Karabacho regione ir panaudojo bepiločius lėktuvus prieš armėnų separatistų pozicijas Rusijos taikos palaikymo misijos zonoje.

2020 metais tarp Armėnijos ir Azerbaidžanas vėl įsiplieskė kautynės dėl dešimtmečius ginčijamos teritorijos. Naujausias karo epizodas pareikalavo daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių gyvybių.

44 dienas trukęs konfliktas baigėsi tarpininkaujant Rusijai sudarytu paliaubų susitarimu. Pagal jo sąlygas, Jerevanas užleido kelis rajonus, kuriuos armėnai kontroliavo ne vieną dešimtmetį, o Rusija kalnuotame regione dislokavo taikdarių kontingentą.

Farucho kaimas yra kontroliuojamas Rusijos taikdarių.

Šeštadienį Azerbaidžano gynybos ministerija pareiškė, kad „apgailestauja dėl vienašališko Rusijos gynybos ministerijos pareiškimo, kuris neatspindi tiesos“, ir pridūrė, jog „Azerbaidžanas nepažeidė nė vienos paliaubų sutarties nuostatos“.

Nauja įtampa įsiliepsnojo praėjus mėnesiui po to, kai Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į provakarietišką Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?