Separatistų lyderis: Luhanskas gali surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos

Maskvai tęsiant karą Ukrainoje, separatistinio Luhansko regiono lyderis sekmadienį paskelbė, kad srityje gali būti surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos.

Separatistinės „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) lyderis Leonidas Pasečnikas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Separatistinės „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) lyderis Leonidas Pasečnikas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 4:54 PM

„Manau, kad artimiausiu metu respublikos teritorijoje bus surengtas referendumas, kuriame žmonės [...] pareikš savo nuomonę dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos“, – sakė „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) lyderis Leonidas Pasečnikas. Ji citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Dėl tam tikrų priežasčių esu įsitikinęs, kad taip ir bus“, – pridūrė jis.

Vasario 24-ąją Rusija pradėjo karą Ukrainoje, teigdama, kad gina šalies rytuose esančias apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“.

Prieš tai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino šių dviejų regionų nepriklausomybę.

Pranešimas apie galimą referendumą sulaukė nevienareikšmiškos Rusijos įstatymų leidėjų reakcijos.

„Manau, kad dabar tam netinkamas laikas“, – pareiškė žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Kalašnikovas, kurį citavo naujienų agentūra TASS.

„Vargu ar reikia užsiimti tokiais klausimais, kai sprendžiamas likimas fronte“, – pridūrė jis.

Tačiau parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – konstitucinių įstatymų komiteto pirmininkas Andrejus Klišas sakė, kad separatistiniai regionai turi teisę patys spręsti savo ateitį.

„Rusija pripažino Luhansko ir Donecko liaudies respublikų suverenitetą, – sakė jis valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“. – Šių respublikų valdžia turi teisę priimti bet kokius sprendimus pagal savo konstitucijas.“

Nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje besitęsiantis separatistinis konfliktas tarp Kijevo provakarietiškos vyriausybės ir Maskvos palaikomų separatistų nusinešė daugiau kaip 14 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas pasmerkė siūlomą referendumą. Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovo Oleho Nikolenkos, tai – dalis Rusijos pastangų „pakenkti Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“.

„Visi netikri referendumai laikinai okupuotose teritorijose yra niekiniai ir neturės jokios teisinės galios“, – sakoma jo naujienų agentūrai AFP atsiųstame komentare.

2014 metais po Maidano revoliucijos, per kurią buvo nuverstas Kremliui palankus režimas, Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą. Pusiasalyje buvo surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos. Kijevas ir Vakarai jį vadina neteisėtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę