V. Zelenskis keičia toną ir uždavė aštrų klausimą Vakarams – ar jie bijo Maskvos?

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis akivaizdžiai susierzinęs vaizdo pranešime pareikalavo, kad Vakarų valstybės jo šaliai perduotų dalį savo atsargose turimos karinės technikos, ir paklausė, ar jos bijo Maskvos.

V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 6:18 PM, atnaujinta Mar 27, 2022, 11:24 PM

Kelios šalys pažadėjo atsiųsti prieštankinių ir priešlėktuvinių raketų bei šaulių ginklų, tačiau V.Zelenskis sakė, kad Kijevas negauna to, ko jam reikia.

„Tai tankai mūsų valstybei. Tai priešraketinė gynyba. Tai prieštankiniai ginklai. Tai yra tai, ką turi mūsų partneriai, tai yra tai, kas dulka jų sandeliuose“, – sakė jis naktiniame vaizdo kreipimesi šeštadienį.

„Visa tai daroma ne tik dėl Ukrainos, bet ir dėl Europos laisvės. Ukrainai reikia tik 1 proc. NATO lėktuvų ir 1 proc. jos tankų“, sakė jis ir pridūrė, kad, neturint pakankamai tankų, šarvuočių ir lėktuvų, būtų neįmanoma sustabdyti Rusijos atakų prieš apgultą pietinį Mariupolio uostą.

„Mes jau laukiame 31 dieną. Kas vadovauja euroatlantinei bendruomenei? Ar tikrai vis dar Maskva, dėl savo bauginimų?“ – klausė jis.

V.Zelenskis ne kartą teigė, kad Rusija plės savo puolimą į Europą, jei Ukraina žlugs. Tačiau NATO atmetė jo raginimus nustatyti neskraidymo zoną virš Ukrainos, motyvuodama tuo, kad tai gali išprovokuoti platesnio masto karą.

Anksčiau V.Zelenskis kalbėjosi su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir išreiškė nusivylimą, kad Rytų Europoje esantys Rusijos pagaminti naikintuvai dar neperduoti Ukrainai, sakoma V.Zelenskio biuro pranešime.

V.Zelenskis sakė, kad Lenkija ir Jungtinės Valstijos pareiškė esančios pasirengusios priimti sprendimą dėl lėktuvų. Tačiau Vašingtonas atmetė netikėtą Lenkijos pasiūlymą perduoti naikintuvus MiG-29 į JAV bazę Vokietijoje, kad jie būtų panaudoti Ukrainos oro pajėgoms papildyti.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ignatas agentūrai „Reuters“ sakė, kad šalies pilotai daug metų treniravosi ir rengė bendras pratybas su JAV lakūnais būtent todėl, kad „supratome, jog gali būti toks scenarijus“.

Pasak jo, Ukrainai dabar reikia naikintuvų, tokių kaip amerikietiški F-15 ir F-16, kurie papildytų pasenusius sovietinių laikų MiG-29 ir „Suchoj“ lėktuvus, kad galėtų įveikti Rusijos kiekybinę ir technologinę persvarą ore.

„Mes kovojame su septintojo ir aštuntojo dešimtmečių įranga, o jie – su 2010 m. ir vėlesne“, – sakė J.Ignatas. „Mes būtume dėkingi už sovietų gamybos įrangą, kurią mums pasiūlytų Vidurio Europos šalys, vis dar turinčios šios įrangos. Tačiau to nepakaks“, – pažymėjo jis.

„Mes taip pat norėtume turėti vakarietiškų lėktuvų, pavyzdžiui, F15 ir F16. Daugiau nieko neprašome, pavyzdžiui, F35“, – pridūrė J.Ignatas, turėdamas omenyje modernesnį JAV kovinių lėktuvų modelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.