Armėnija siekia Rusijos veiksmų dėl Azerbaidžano „įsiveržimo“

Armėnija pirmadienį paragino Rusijos taikdarius Kalnų Karabache imtis „konkrečių žingsnių“, kai Azerbaidžano pajėgos perėmė strateginio kaimo atsiskyrusiame regione kontrolę.

Rusijos tankas Kalnų Karabache.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos tankas Kalnų Karabache.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 2:26 PM

Rusijai vykdant karinį Ukrainos puolimą, regione įsiplieskė nauja įtampa, kai Azerbaidžano pajėgos ketvirtadienį užėmė Faruko kaimą Kalnų Karabache. Už šią sritį atsako Rusijos taikdariai, dislokuoti Karabache pagal Maskvos tarpininkautas paliaubas, 2020 metų pabaigoje užbaigusias kelias savaites trukusias Armėnijos ir Azerbaidžano kovas dėl regiono.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad Azerbaidžanas atitraukė savo pajėgas iš kaimo, tačiau Baku teigė, kad jo pajėgos tebevaldo teritoriją. Armėnijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį išplatintame pareiškime pareikalavo atlikti „tyrimą dėl Rusijos taikos palaikymo kontingento veiksmų per Azerbaidžano įsiveržimą“ ir patvirtino, kad Azerbaidžano kariai liko rajone.

„Tikimės, kad Rusijos taikos palaikymo kontingentas Kalnų Karabache imsis konkrečių žingsnių, kad būtų nutrauktas Azerbaidžano dalinių įsiveržimas į taikdarių atsakomybės zoną“, – sakoma pareiškime.

Didelis protrūkis Karabache gali tapti iššūkiu Rusijai, metusiai savo pajėgas į Ukrainą. Maskva regione dislokavo apie 2 tūkst. taikdarių po 2020 m. karo dėl anklavo, nusinešusio daugiau nei 6 500 gyvybių. Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano, kai 1991 m. žlugo Sovietų Sąjunga, nuo tada besitęsiantis konfliktas pareikalavo maždaug 30 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.