Suvaržymus plečiantis Talibanas uždraudė moterims vienoms skristi lėktuvais

Talibanas uždraudė oro bendrovėms Afganistane skraidinti moteris, nelydimas giminaičio vyro.

Afganistano moterys.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Afganistano moterys.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 11:39 AM, atnaujinta Mar 28, 2022, 1:20 PM

Ši sprendimas yra naujausias pagrindinių žmogaus teisių suvaržymas, įvestas pernai rugpjūtį valdžią Afganistane perėmusio griežtojo kurso islamistų judėjimo.

Talibanas įvedė drastiškų laisvių apribojimų, daugiausiai nukreiptų prieš moteris ir mergaites, o sekmadienį uždraudė vietos televizijos kanalams transliuoti BBC naujienų laidas.

Praėjusį savaitgalį talibų režimas taip pat išleido dekretą, draudžiantį vyrams ir moterims tą pačią dieną lankytis sostinės parkuose.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią grąžino daugelį suvaržymų. Dažnai tie draudimai įgyvendinami vietos lygiu, vietos pareigūnų nuožiūra.

Moterys vis labiau išstumiamos iš viešojo gyvenimo, jos negali dirbi valstybės tarnyboje, turi rengtis visą kūną, įskaitant veidą, dengiančiais drabužiais, o dauguma mergaičių vidurinių mokyklų yra uždarytos.

Plėsdamas suvaržymus Talibanas uždraudė šalies oro bendrovėms „Ariana Afghan Airlines“ ir „Kam Air“ skraidinti moteris, nelydimas suaugusio giminaičio vyro.

Šis sprendimas buvo priimtas po ketvirtadienį surengto Talibano, abiejų oro bendrovių ir Kabulo oro uosto imigracijos tarnybos atstovų susitikimo, naujienų agentūrai AFP sakė aviacijos pareigūnai.

„Nė vienai moteriai neleidžiama skristi jokiais vidaus ar tarptautiniais skrydžiais nelydimai giminaičio vyro“, – rašoma „Ariana Afghan Airlines“ aukšto rango vadovo laiške savo darbuotojams. Šio laiško kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Talibano Dorovės skatinimo ir amoralumo prevencijos ministerijos atstovas paneigė, kad toks draudimas buvo įvestas, tačiau du kelionių agentai, su kuriais susisiekė AFP, patvirtino, kad nebeparduoda lėktuvo bilietų moterims, kurios nori skristi nelydimos giminaičio vyro.

Kol kas neaišku, ar šis sprendimas paveiks užsienietes, nors vietos žiniasklaida pranešė, kad praėjusią savaitę vienai afganistanietei, turinčiai JAV pasą, nebuvo leista skristi.

„Dalis moterų, keliavusių be giminaičio vyro palydos, penktadienį nebuvo įleistos į „Kam Air“ lėktuvą, skridusį iš Kabulo į Islamabadą“, – AFP sakė vienas tuo reisu skridęs keleivis.

Talibanas jau anksčiau uždraudė moterims vienoms keliauti ilgesnius atstumus šalies viduje, tačiau iki šiol nedraudė skristi lėktuvais.

„Dievo įsakymas“

Draudimas moterims vienoms skristi lėktuvais įvestas Dorovės skatinimo ir amoralumo prevencijos ministerijai pareiškus, kad vyrai ir moterys neturėtų tą pačią dieną lankytis Kabulo parkuose.

Nuo šiol moterims leidžiama lankytis parkuose tik sekmadieniais, pirmadieniais ir antradieniais, o kitos savaitės dienos skirtos vyrų apsilankymams, nurodė ministerija.

„Tai ne Islamo Emyrato, o mūsų Dievo įsakymas, kad moterys ir vyrai, kurie yra svetimi vieni kitiems, neturėtų rinktis vienoje vietoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas Mohammadas Yahya Arefas.

Trečiadienį Talibanas uždarė keliomis valandomis anksčiau atidarytas mergaičių vidurines mokyklas, neveikusias nuo rugpjūčio, kai griežtojo kurso islamistai perėmė valdžią.

Dešimtys tūkstančių mergaičių po septynių mėnesių pertraukos sugužėjo į klases, tačiau po kelių valandų joms buvo liepta eiti namo. Šis talibų žingsnis sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo.

Talibano šaltiniai sakė, kad sprendimas palikti mergaičių mokyklas uždarytas buvo priimtas po praėjusį antradienį pietiniame Kandaharo mieste surengto judėjimo aukščiausiųjų lyderių susitikimo, vykusio už uždarų durų. Kandaharas yra talibų de facto galios centras ir dvasinė gimtinė.

Kelios Afganistano moterų teisių aktyvistės įspėjo, kad visoje šalyje bus organizuojami protestai, jei per savaitę mergaičių mokyklos nebus atidarytos.

Rina Amiri, JAV specialioji pasiuntinė Afganistanui, sakė, kad moterų ir mergaičių teisių varžymas nėra valdymo pakaitalas.

„Užuot skatinę baimės atmosferą, kurkite vilties atmosferą“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Panašu, kad talibai nusitaikė ir į vietos žiniasklaidą, suklestėjusią valdant ankstesnėms JAV remtoms administracijoms.

Sekmadienį valdžia nurodė britų visuomeninio transliuotojo BBC partneriams Afganistane nebetransliuoti jo naujienų laidų puštūnų, persų ir uzbekų kalbomis.

„Kadangi užsienio televizijų laidos transliuojamos iš užsienio, Islamo Emyratas neturi galimybių kontroliuoti jų turinio“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas spaudai Inamullah Samangani.

Talibanas jau anksčiau nurodė Afganistano televizijose dirbančioms žurnalistėms dėvėti hidžabus ir uždraudė kanalams rodyti užsienyje sukurtas dramas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.