„Amnesty International“: Rusija Ukrainoje „kartoja“ karą Sirijoje

Rusijos puolimas Ukrainoje panašus į jos veiksmus Sirijos kare, antradienį pareiškė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“, reikšdama susirūpinimą dėl galimų karo nusikaltimų, augant civilių aukų skaičiui per jau ilgiau nei mėnesį trunkančią Maskvos invaziją.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 7:50 AM, atnaujinta Mar 29, 2022, 9:01 AM

„Tai, kas vyksta Ukrainoje, atkartoja tai, ką matėme Sirijoje“, – sakė „Amnesty International“ vadovė Agnes Callamard naujienų agentūrai AFP.

Ji kalbėjo Johanesburge, kur pristatė organizacijos metinę ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje.

„Vykdomos tyčinės atakos prieš civilinę infrastruktūrą“, – sakė A. Callamard, kaltindama Rusiją, kad ši paverčia humanitarinius koridorius „mirtinais spąstais“.

„Ukrainoje matome tuos pačius dalykus, kuriuos Rusija darė Sirijoje“, – sakė ji.

„Amnesty International“ direktorė Rytų Europai ir Azijai Marie Struthers per spaudos konferenciją Paryžiuje išsakė panašią nuomonę.

Anot jos, tyrėjai Ukrainoje „surinko įrodymų, kad naudojama tokia pati taktika, kaip Sirijoje bei Čečėnijoje, įskaitant išpuolius prieš civilius gyventojus ir pagal tarptautinę teisę draudžiamų ginklų naudojimą“.

A. Callamard daug dienų trunkančią brutalią Mariupolio apsiaustį palygino su Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų, kurioms padėjo rusų aviacija, puolimu prieš Alepo miestą ir sakė, kad žmogaus teisių organizacija mato „karo nusikaltimų skaičiaus augimą“.

JAV vyriausybė praėjusią savaitę sakė, kad jos surinkta vieša informacija ir turimi žvalgybos duomenys yra svarūs įrodymai, jog Rusijos kariuomenė Ukrainoje įvykdė karo nusikaltimų.

Ukrainiečių aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad vien Mariupolyje buvo palaidota apie 5 tūkst. žmonių.

Rusija buvo pagrindinė B. al Assado režimo rėmėja 2011 metų kovą prasidėjusiame pilietiniame kare.

A. Callamard sakė, kad Rusijos „akiplėšiškumas“ kaltas dėl „tarptautinės sistemos paralyžiaus“ ir institucijų, įskaitant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, „gėdingo neveiklumo“.

„JT Saugumo Tarybą labiau tiktų vadinti JT Nesaugumo Taryba“, – sakė ji ir pridūrė, kad ši institucija daug kartų nesugebėjo imtis „tinkamų veiksmų žiaurumų akivaizdoje“ tokiose vietose kaip Mianmaras, Afganistanas ir Sirija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.