Britų užsienio reikalų sekretorė spaudžia Indiją dėl Ukrainos prieš S. Lavrovo vizitą

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė ketvirtadienį per vizitą Indijoje ragins Naująjį Delį imtis griežtesnių veiksmų prieš Rusiją dėl jos karo Ukrainoje.

S. Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 11:52 AM

Ketvirtadienį Naujajame Delyje laukiama ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, veikiausiai raginsiančio Indiją elgtis priešingai.

Indija susilaikė per balsavimus dėl Jungtinių Tautų rezoliucijų, smerkiančių Maskvos agresiją, pasisakydama tik už smurto nutraukimą, ir toliau perka rusišką naftą bei kitas prekes.

Per derybas Naujajame Delyje britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pabrėš, kad „Rusijos invazija į Ukrainą išryškina demokratinių šalių glaudesnio bendradarbiavimo svarbą siekiant atgrasyti agresorius, padidinti atsparumą prievartai ir sustiprinti pasaulinį saugumą“, nurodė Britanijos aukštoji komisija Indijoje.

„Glaudesni Britanijos ir Indijos ryšiai sustiprins saugumą Indijos ir Ramiojo vandenyno regione bei visame pasaulyje ir sukurs darbo vietų bei galimybių abiejose šalyse“, – pareiškime cituojama L. Truss.

„Tai dar svarbiau neišprovokuotos Rusijos invazijos į Ukrainą kontekste ir išryškina būtinybę laisvoms demokratinėms valstybėms glaudžiau bendradarbiauti“, – nurodė ji.

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas ketvirtadienį atvyksta į Indiją su dviejų dienų vizitu.

Į Indiją jis atvyks iš Kinijos, taip pat nepasmerkusios Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir suteikusios tam tikrą diplomatinį užnugarį vis labiau izoliuojamai Maskvai.

Amerikiečių pareigūnai kaltino Kiniją, kad ji rodo „norą“ teikti Rusijai karinę ir ekonominę pagalbą, o JAV prezidentas Joe Bidenas palygino Rusijos invaziją Ukrainoje su kruvinais 1989 metų įvykiais Tiananmeno aikštėje, kai Kinija brutaliai numalšino prodemokratinio judėjimo protestus.

Praėjusią savaitę J. Bidenas apibūdino Indiją kaip „svyruojančią“ Rusijos atžvilgiu.

Šią savaitę naujajame Delyje lankėsi ir JAV nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas tarptautinės ekonomikos reikalams Daleepas Singhas, kuris yra pagrindinis Vašingtono sankcijų strategas.

Indija ir Rusija daug dešimtmečių palaiko glaudžius ryšius. Naujasis Delis, vadinantis Maskvą „ilgamete ir laiko patikrinta drauge“, didžiąją dalį svarbiausios karinės įrangos gauna iš Rusijos.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, abi šalys rengia rupijos ir rublio mechanizmą, kuris turėtų palengvinti prekybą tarp šalių ir padėtų apeitų Vakarų sankcijas Rusijos bankams.

Rusija raštu kreipėsi į Indijos gynybos ministeriją, prašydama atlikti 1,3 mlrd. JAV dolerių mokėjimus, sustabdytus praėjusį mėnesį, pranešė vietos leidinys „Economic Times“.

Anot leidinio, Naujajam Deliui sudėtinga atlikti mokėjimus Rusijai, nes daugumai pastarosios bankų taikomos sankcijos, todėl Indijos bankai vengia sandorių su jais, bijodami būti pašalinti iš pasaulinės finansų sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.