Į katalikišką Maltą vykstantis popiežius veža žinią migrantams

Popiežius Pranciškus šeštadienį pradeda dviejų dienų kelionę į katalikišką Maltą, jos metu ir vėl akcentuos migrantų padėtį. Šiuo metu karas Ukrainoje siunčia pabėgėlių srautą į Europą.

Popiežius Pranciškus.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 11:06 AM

85 metų pontifikas yra trečiasis popiežius nuo 1990 m., atvyksiantis į mažą Viduržemio jūros salyną, ties kurio krantais, teigiama, 60-aisiais mūsų eros metais sudužo šventą Paulių vežęs laivas. Malta didžiuojasi savo tikėjimu: katalikybė yra Konstitucijos dalis, 85 proc. iš kiek daugiau nei pusės milijono gyventojų sako esą tikintys; Malta yra vienintelė Europos Sąjugos valstybė, visiškai uždraudusi abortus.

Malta taip pat yra svarbi popiežiaus Pranciškaus kelionių kryptis dėl savo vaidmens valdant masinį Europą pasiekti mėginančių migrantų antplūdį, per daugelį metų tūkstančiai jų atvyko jūra. Maltoje popiežius pasakys penkias kalbas, vieną jų – migrantų centre. Tikimasi, kad pontifikas pakartos raginimus geriau priimti šiuos atvykėlius, ypač dabar, kai Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė naują migrantų krizę rytiniame Europos flange.

Trečiadienį per savaitės audienciją popiežius sakė nekantriai laukiąs apsilankymo „šviečiančioje Maltos žemėje“ ir pagerbė tai, kaip ji priiima „tiek daug prieglobsčio ieškančių brolių ir seserų“. Nevyriausybinės organizacijos kaltina Maltą atsisakant ateiti į pagalbą nelaimės ištiktiems migrantų laivams jos vandenyse, tačiau šalis sako, kad jai tenka neproporcinga naštos dalis.

2020 m. suplanuotas, bet dėl koronaviruso atidėtas vizitas organizuojamas atsižvelgiant į popiežiaus sveikatos poreikius. „Jis turi sveikatos problemų, įskaitant kelio ir regėjimo problemas, todėl turime apskaičiuoti kiekvieną žingsnį“, – dienraščiui „Times of Malta“ sakė Carlo Schembri, kuriam pavesta pasirūpinti vietomis, kur Pranciškus kalbės. Praėjusią vasarą Pranciškui buvo atlikta storosios žarnos operacija, o vasarį jis atšaukė kelionę į Florenciją dėl kelio skausmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.