JAV Atstovų Rūmai nubalsavo dekriminalizuoti kanapes

JAV įstatymų leidėjai penktadienį pritarė siūlymui visoje šalyje panaikinti baudžiamąją atsakomybę už marihuanos platinimą ar laikymą, bet kad šis įstatymas įsigaliotų, jį dar turi patvirtinti Senatas ir pasirašyti prezidentas Joe Bidenas.

JAV įstatymų leidėjai penktadienį pritarė siūlymui visoje šalyje panaikinti baudžiamąją atsakomybę už marihuanos platinimą ar laikymą.<br>123rf nuotr.
JAV įstatymų leidėjai penktadienį pritarė siūlymui visoje šalyje panaikinti baudžiamąją atsakomybę už marihuanos platinimą ar laikymą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 8:59 PM

Demokratų pasiūlytas Marihuanos galimybių reinvestavimo ir teistumo panaikinimo įstatymas (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement, MORE) numato, kad federaliniuose įstatymuose kanapės nebebus priskiriamos prie tokių pavojingų psichotropinių medžiagų kaip heroinas ir kokainas, už kurių platinimą ir laikymą numatytos griežtos bausmės.

Atstovų Rūmuose MORE projektas buvo priimtas 220 balsų prieš 204, trims respublikonams nukrypus nuo partinės linijos. Tačiau analitikai abejoja, ar šis teisės aktas bus priimtas Senate, kur demokratams reikėtų 10 opozicijos įstatymų leidėjų palaikymo, kad būtų peržengta 60 balsų kartelė.

Trys ketvirtadaliai valstijų jau yra įteisinusios kanapių vartojimą medicinos tikslais, o trečdalis valstijų, įskaitant Koloradą ir Vašingtoną, taip pat yra leidusios vartoti marihuaną rekreaciniais tikslais.

„Jeigu valstijos yra demokratijos laboratorijos, federalinei vyriausybei jau seniai laikas pripažinti, kad šis įteisinimo eksperimentas buvo tvirta sėkmė“, – sakė Atstovų Rūmų teisėtvarkos komiteto pirmininkas Jerry Nadleris, vienas iš MORE projekto teikėjų.

Kanapių verslas yra vienas sparčiausiai augančių Jungtinėse Valstijose – 2021 metais jų produktų parduota už 25 mlrd. dolerių (apie 22,7 mlrd. eurų), nurodo šio sektoriaus autoritetingas tinklalapis „Leafly“. Prognozuojama, kad iki 2025 metų ši suma pasieks 40,5 mlrd. dolerių.

Vasarį paskelbtame Siatle įsikūrusio „Leafly“ pranešime sakoma, kad įteisinta kanapių pramonė suteikia darbo daugiau kaip 400 tūkst. amerikiečių ir praeitais metais sukurdavo po 280 naujų darbo vietų per dieną.

Kalifornija, 1996 metais tapusi pirmąja marihuaną medicinos reikmėms įteisinusia valstija, iš šio sektoriaus mokesčių gavo 1 mlrd. pajamų per pirmuose dvejus metus nuo 2018-ųjų, kai buvo visiškai įteisintas rekreacinis vartojimas.

Tačiau federaliniu lygiu kanapės išliko neteisėtos, ir tokia padėtis buvo reikšminga kliūtis verslui, negalinčiam naudoti finansinėmis paslaugomis, gauti paskolų arba atsidaryti sąskaitų bankuose.

MORE įstatymas atvers galimybę smulkiojo verslo įmonėms, „priklausančioms ir kontroliuojamoms socialiai ar ekonomiškai remtinų asmenų“, gauti paskolų.

Be to, daugelio už marihuanos vartojimą suimtų asmenų teistumas bus panaikintas, o nuteistųjų kalėti dėl kanapių pagal federalinius kaltinimus nuosprendžiai bus persvarstyti.

 

Tai pat bus įvestas federalinis 5 proc. mokestis, o iš jo gautos lėšos bus skiriamos gydyti nuo narkotikų priklausomiems asmenims arba teikti jiems advokatų paslaugas.

Tarp amerikiečių ši reforma yra labai populiari. Sociologinių tyrimų agentūros „Pew Research Center“ praeitais metais atlikta apklausa parodė, kad 91 proc. suaugusiųjų mano, jog kanapės turi būti įteisintos – vartoti medicininiais tikslais, rekreacijai arba abiem atvejais.

Tačiau respublikonai argumentuoja, kad dekriminalizavimas didins vartojimą ir sukurs dar vieną biurokratijos sluoksnį Iždo departamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras