Ukraina: Černobylio zoną užėmusius Rusijos karius tikriausiai paveikė radiacija

Rusijos kariai, pastarąsias keturias savaites laikę užėmę teritoriją aplink Černobylio atominę elektrinę, tikriausiai buvo paveikti ten esančių radioaktyvių teršalų skleidžiamos spinduliuotės, penktadienį sakė Ukrainos pareigūnai.

Rusijos pajėgos.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Rusijos pajėgos.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 8:00 PM

Rusijos pajėgų naudojamos mašinos tikriausiai pakėlė į orą radioaktyvių dulkių, be to, kariai buvo išsikasę apkasus labiausiai užterštoje šios zonos vietoje, sakoma Ukrainos branduolinės energetikos agentūros „Enerhoatom“ pranešime.

Nebeveikianti elektrinė, kurioje 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, ketvirtadienį buvo susigrąžinta Ukrainos pajėgų, Rusijos daliniams atsitraukus iš teritorijų į šiaurę nuo sostinės Kyjivo.

„Visa įranga Černobylio elektrinėje veikia. Valdymo ir radiacijos stebėsenos sistemos veikia įprastu režimu“, – sakoma Černobylio elektrinės vadovo Valerijaus Seidos pranešime.

Tačiau jis nurodė, kad jėgainę ir jos apylinkes užėmę kariai galėjo būti apšvitinti.

„Tirštos dulkės, pakeltos į orą jų mašinų, ir jose esančios radioaktyvios dalelės gali lengvai patekti į rusų organizmą per plaučius“, – aiškino V. Seida.

Kadangi kariai toje teritorijoje įsirengė apkasus, „visiškai tikėtina, kad jie buvo paveikti nemenko lygio spinduliuotės“, – rašo „Enerhoatom“.

Rusijos pajėgos Černobylio kompleksą užėmė vasario 24-ąją, pačią pirmąją Kremliaus pradėtos invazijos į Ukrainą dieną. Tai sukėlė pasaulio nerimą dėl potencialaus radioaktyviosios taršos paskleidimo.

Varšuvoje kalbėdamasis su žurnalistais Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad užėmusi Černobylį Rusija elgėsi „neatsakingai“.

„Rusija demonstravo neatsakingumą visais frontais, pradedant atsisakymą leisti elektrinės darbuotojams vykdyti visas savo pareigas, baigiant apkasų kasimą užterštoje teritorijoje“, – pabrėžė jis.

„Rusijos vyriausybė... turės atsakyti šių karių motinoms, seserims ir žmonoms, taip pat paaiškinti jiems, kodėl privertė juos eiti į tokius pavojus“, -  pridūrė ministras.

1986 metais sprogusio Černobylio elektrinės 4-ojo reaktoriaus blokas dabar yra uždengtas dvigubu sarkofagu. Pirmasis jų buvo pastatytas Sovietų Sąjungos, o antrasis užbaigtas 2019 metais.

Trys kiti šios jėgainės reaktoriai vienas po kito buvo uždaryti, vėliausias iš jų – 2000 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.