Karo analitikai skelbia apie didelius pokyčius: atskleidė naujus Rusijos planus ir ko dabar siekia Kremlius

Kremlius po nesėkmės bandant užimti Kijevą ir kitus pagrindinius Ukrainos miestus bei nesugebėjimo prisitaikyti prie situacijos peržiūrėjo ir pakeitė savo karinės kampanijos planą. Tokią išvadą paskelbė JAV esantis Karo analizės institutas (ISW).

 Rusija savo karinius veiksmus sutelkė į rytų Ukrainą.<br> ISW iliustracija.
 Rusija savo karinius veiksmus sutelkė į rytų Ukrainą.<br> ISW iliustracija.
 Karas Ukrainoje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 9:51 AM, atnaujinta Apr 2, 2022, 10:16 PM

Karo ekspertai išanalizavo balandžio 1-osios Rusijos karinių pajėgų judėjimus, kurie žymi esminį pokytį Rusijos vasario 24 dieną pradėtame kare.

ISW jau anksčiau skelbė, kad pagrindinė Rusijos kampanija – oro ir mechanizuotomis operacijomis užimti Kijevą, Charkovą, Odesą bei kitus pagrindinius miestus, ten pakeičiant teisėtą Ukrainos valdžią – galutinai žlugo kovo 19-ąją.

„Tačiau Rusijos pajėgos ir toliau operacijas aplink Kijevą, Ukrainos šiaurės rytuose ir pietuose „maitino“ nedidelėmis pastiprinimo grupėmis, taip stengiantis išlaikyti pagrindinio plano gyvavimą. Mes vertiname, kad Rusijos kariuomenė dabar sustabdė tokius nepavykusius veiksmus ir pradeda naują fazę su naujais tikslais Ukrainoje“, – rašo understandingwar.org.

Karo analitikai pastebi, kad Rusija dabar pakeitė savo informacinę kampaniją ir tvirtina, kad Vladimiro Putino režimo tikslu visuomet buvo rytų Ukraina, tačiau tai vertinama ne tik kaip melas, bet ir bandymas maskuoti nepavykusią karinę kampaniją.

ISW pabrėžia, kad Rusijos pajėgos dabar susitelkė į rytų Ukrainą. Naujasis rusų tikslas – visiškai valdyti Donecko ir Luhansko apskritis.

Tam vykdomi ir įvairūs manevrai.

ISW analitikai mano, kad Rusija turi apsibrėžusi tris naują planą remiančiąsias užduotis.

Karo ekspertai pastebi, kad Rusijos pajėgos atsisakė bandymų užimti Charkovą.

„Jų nauji tikslai yra veikiausiai tokie: Pirmas: prispausti ir laikyti Ukrainos mechanizuotas pajėgas vienoje vietoje. Antras: judėti pietryčių pusėn ir susijungti su Luhansko apskrityje veikiančiomis pajėgomis“, – rašo understandingwar.org.

Manoma, kad Rusijos pajėgos kartu su Sumų kryptyje per pastarąsias savaites dislokuotais daliniais tęs operacijas, kurių tikslas – atkirsti Ukrainos kariuomenę nuo kontakto linijos Donbase.

Pasak analitikų, Rusijos pajėgos aplink Kijevą ir šiaurės rytų Ukrainoje vykdo nurodymą atitraukti pajėgas, tačiau tai daro tam, kad pasipildytų ir būtų nukreiptos į kitas puolimo kryptis.

Pastebima, kad per praėjusią parą Ukrainos pajėgoms Kijevo šiaurės vakaruose ir rytuose pavyko perimti „reikšmingą“ teritoriją, tačiau pabrėžiama, kad Rusijos pajėgos sėkmingai atitraukė didžiąją dalį praradimus patyrusių pajėgų į Baltarusiją.

Kaip teigia ISW, pietuose veikiančios ir ties Chersonu susitelkusios Rusijos pajėgos neturėtų artimiausiu metu vykdyti puolimo operacijų. Jų tikslas – padėti ginti Rusijos okupuotą teritoriją aplink Chersoną nuo kontratakų.

„Rusijos pajėgos veikiausiai teiks prioritetą ginantis nuo didėjančių Ukrainos partizaninių veiksmų. Mažai tikėtina, kad rusai artimiausiu metu vėl vykdys operacijas vakarų kryptimi Mykolajivo link ar šiaurės kryptimi link Zaporižės“, – rašo understandingwar.org.

Pagrindinis tikslas

Kaip rodo ISW informacija ir Rusijos pajėgų judėjimas, Kremlius dar prieš svarbiausią derybų etapą ruošiasi perimti Donecko ir Luhansko sritis. Pasak karo analitikų, Rusija derėsis dėl jai palankių sąlygų ir to, kad galėtų skelbti apie pasiektus karo tikslus.

„Kremlius ruošiasi užglostyti pagrindinės kampanijos žlugimą prieš Rusijos auditoriją, nors buvo privestas keisti tikslą“, – rašo understandingwar.org.

Ekspertai pabrėžia, kad Rusija vis daugiau pajėgų iš kitų krypčių perkelia būtent į Donecko ir Luhansko teritorijas. Manoma, kad per artimiausias savaites Rusijos pajėgos negalės vykdyti aktyvių veiksmų kituose frontuose.

ISW taip pat mano, kad Kremlius ir toliau rytų Ukrainoje esančias pajėgas pildys žemo lygio kariais iš pačios Rusijos bei praradimus patyrusiais būriais iš kitų vietų.

„Tačiau šios pajėgos veikiausiai negalės vyksti sėkmingų didelės apimties karinių operacijų“, – pabrėžia understandingwar.org.

Mariupolis

Rusija taip pat ir toliau aktyviai veikia Mariupolio teritorijoje, kurios vis dar visos neužėmė, nors, pasak analitikų, tai turėtų įvykti per artimiausias dienas. Rusijos pajėgos Mariupolio centre į priekį pasistūmėjo ir balandžio 1-ąją.

Ukrainos generalinis štabas skelbia, kad šalies daliniai ir toliau laikosi įtvirtinimuose, tačiau Rusijos pajėgos po truputėlį užima vis daugiau teritorijos. Pasak Donecko liaudies respublikos karių, jiems pavyko užimti Mariupolio centre esančią Ukrainos bazę, tačiau ISW negali patvirtinti tokio pareiškimo.

„Rusijos pajėgos ketina užimti Mariupolį prieš judant šiaurės vakarų kryptimi, kur siekiama užimti visą Donecko sritį. Mariupolyje kovojančios Rusijos pajėgos patiria didelę žalą, todėl veikiausiai užėmus uostamiestį negalės padėti tolimesnėms karinėms operacijoms“, – rašoma understandingwar.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.