Mįslingas R. Abramovičiaus pasirodymas: V. Putino žaisliuku pavadintas oligarchas derybose turi ypatingą misiją

Milžiniškų turtų, įspūdingos superjachtos ir dabar jau buvęs vieno garsiausių Anglijos futbolo klubų Londono „Chelsea“ savininkas – vienas žymiausių Rusijos oligarchų Romanas Abramovičius pasaulyje skambėjo dėl įvairių priežasčių, o dabar jo vardas linksniuojamas Rusijos ir Ukrainos derybų epicentre.

 V.Putinas ir R.Abramovičius 2005-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir R.Abramovičius 2005-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Abramovičius per derybas Turkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Abramovičius per derybas Turkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir R.Abramovičius 2005-aisiais.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir R.Abramovičius 2005-aisiais.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 6:06 PM, atnaujinta Apr 3, 2022, 10:03 AM

Jau pirmąją derybų dieną pasirodė fotografija iš Stambulo, kur tarp itin svarbių diplomatų išsiskyrė daugeliui puikiai žinomas veidas.

55 metų R.Abramovičius šypseną daugelis buvo įpratę matyti po „Chelsea“ pergalių, o ne ypatingai įtemptame momente, kur sprendžiamas labai jautrus klausimas.

Pasaulio lyderių paskelbtų sankcijų prispaustas milijardierius R.Abramovičius nėra oficialios Rusijos delegacijos narys, tačiau oligarchas, kurio turtas pagal 2022 metų „Forbes“ duomenis vertinamas 7,2 milijardo JAV dolerių, atlieka labai svarbų vaidmenį už uždarų durų.

Neveltui R.Abramovičius nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pirmųjų dienų keliavo tarp Maskvos, Kijevo ir Stambulo.

Tačiau ką turtingas oligarchas veikia derybose?

Atsidūrė nuodijimo skandalo centre

R.Abramovičiaus vaidmens klausimas garsiausiai nuaidėjo, kai „Wall Street Journal“ ir tyrimų centras „Bellingcat“ paskelbė, kad oligarchas ir Ukrainos premjeras yra tarp trijų asmenų, kurie po kovo pradžioje vykusių derybų Kijeve pajuto simptomus, būdingus cheminiam apnuodijimui.

„The Guardian“ šaltinis patvirtino, kad R.Abramovičius po susitikimo pasijuto blogai ir keletą valandų negalėjo nieko matyti. Tačiau jis greitai atsigavo ir galėjo dalyvauti kituose derybų susitikimuose.

Naujienos apie įtarimus apnuodijimu buvo sutikti skeptiškai. Tai – vienas ypatingai retų atvejų, dėl kurių per karo mėnesį sutarė Vašingtonas ir Maskva. Rusija skelbė, kad nieko nenuodijo. JAV su tuo sutiko.

„Žvalgyba pabrėžė, kad tai – dėl aplinkos veiksnių. Kitaip tariant – ne apnuodijimas“, – naujienų agentūrai „Reuters“ dar savaitės pradžioje patvirtino vienas iš JAV atstovų.

Antradienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas išplatino paneigimą: „Tai – informacinės panikos dalis, informacinis sabotažas, informacinis karas. Šie pranešimai – netiesa. Reikia stipresnio informacinio srauto filtro.“

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovas spaudai perspėjo, kad reikėtų „sekti tik oficialią informaciją.“

Tačiau „Bellingcat“ atstovas Christo Grozevas laikėsi savo informacijos: „Mes nežinome, kas tai padarė, tačiau kažkas nutiko.“

Ch.Grozevas yra garsus atskleidžiant bandymus nunuodyti garsius asmenis. Vienas tokių atvejų – specialių Rusijos žudikų būrys, kuris įtariamas Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020-aisiais.

Jis sakė, kad greitai galės paviešinti ir daugiau informacijos.

„Mes bandome atrasti balansą tarp privatumo, individualių asmenų saugumo ir teisingo visuomenės informavimo“, – sakė Ch.Grozevas.

Apie slaptą gyvenimą – iš teismų protokolų

Bet ir be nuodų skandalo daugelį pribloškė faktas, kad iki šiol viešumos vengęs oligarchas staiga atsidūrė pačioje taikos derybų šerdyje.

Pastaraisiais metais R.Abramovičius save rodė kaip asmenį, kuris atsitraukė nuo aštraus verslo pasaulio ir nebeturi politinių ambicijų. Jis buvo geriau žinomas dėl kultūros rėmimo ir apskritai – gyvenimo aukštuomenėje.

Ir nors jį kartais buvo galima pamatyti Maskvos meno galerijose, teatruose ar restoranuose, buvęs „Chelsea“ klubo savininkas visuomet vengė viešumo. Jis nedalina interviu.

Informacija apie R.Abramovičiaus turtus ir gyvenimo būdą žmonių ausis pasiekdavo iš teismų. Vienas verčiausių paminėti atvejų – epinė 2012 metų kova Londono teismuose su buvusiu savo patronu Borisu Berezovskiu, kuris tikino, kad R.Abramovičius jį privertė parduoti naftos kompanijos „Sibneft“ akcijų paketą už mažesnę kainą. B.Berezovskis pabrėžė, kad tai prarado keletą milijardų JAV dolerių.

Bet teisėjas priėmė R.Abramovičiui palankų sprendimą.

Pakankamai neseniai R.Abramovičius kreipėsi į Londono teismą dėl šmeižto prieš žurnalistę Catherine Belton. Oligarchui nepatiko keletas Ch.Belton pateiktų tvirtinimų knygoje „Putino žmonės“. Tarp jų – ir kad R.Abramovičius „Chelsea“ klubą įsigijo būtent V.Putino prašymu.

Galiausiai kova baigėsi susitarimu su Ch.Belton – jos leidėjas sutiko, kad knygoje atsispindės, jog tokios eilutės nėra faktas.

Šiame teisme oligarcho advokatai tvirtino, kad „R.Abramovičius yra tolimas V.Putinui“. Ši frazė prisiminta ir dabar, kai verslininkas staiga pasirodė derybose.

Tinka ir Ukrainai, ir V.Putinui

Šaltinis Ukrainos delegacijoje Ukrainos leidiniui „Pravda“ teigė, kad R.Abramovičius per derybas save linkęs laikyti neutralaus mediatoriaus pozicijoje, o jo vaidmuo – „perduoti mūsų poziciją jų vadui žmogiška kalba.“

V.Zelenskio patarėjas ekonomikos klausimais Aleksandras Rodnianskis „The Guardian“ teigė, kad R.Abramovičių į mediatoriaus vaidmenį pasiūlė jo (patarėjo, – red.) tėvas, žinomas Ukrainos kino prodiuseris, kuris labai gerai pažįsta milijardierių.

Kineve R.Abramovičius yra matomas bent jau kaip rimtas derybų dalyvis, kuriam ausį atsuka ir V.Putinas.

Rusijos derybų komanda praktiškai yra suburta iš antro lygio biurokratų, kurie nėra įtakingi, tad V.Putinas galėjo pasirinkti R.Abramovičių, kaip daug rimtesnį atstovą.

„V.Putinas ieško neoficialių kanalų. Jis netiki nieko, kas sakoma viešai. Viskas turėtų vykti šiek tiek „konspiraciškai“, – sakė ilgametė Rusijos žurnalistė Jevgenia Albats.

Dalyvavo derybose dėl humanitarinių koridorių

„The Guardian“ šaltinis Maskvoje teigė, kad R.Abramovičiui per pastarąjį mėnesį buvo leista Kijeve dukart susitikti su V.Zelenskiu, tačiau Ukraina šių detalių nepatvirtina. Šaltinis pasakojo, kad po vizito, per kurį pasijuto blogai, jis vėliau sugrįžo dar vienam vizitui Kijeve.

Interviu su Rusijos žurnalistais V.Zelenskis teigė, kad R.Abramovičius – vienas iš nemenko skaičiaus Rusijos oligarchų, kurie su juo susisiekė ir pasisiūlė investuoti į Ukrainos ekonomiką.

„Mes gavome jo signalus. Taip pat – ir keleto kitų verslininkų, sakiusių: „Leisk mums kaip nors padėti, leisk mums kažką padaryti“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad R.Abramovičius buvo ir nesėkmingų diskusijų, skirtų organizuoti humanitarinius koridorius, dalyvis. Bet Ukrainos prezidentas nepaminėjo oligarcho kelionių į Kijevą.

„Kai 22 metus esi V.Putino šunyčiu, tu staiga nepabėgi“

J.Albats sako, kad R.Abramovičiaus ir kitų Rusijos verslininkų pasiūlymai padėti Ukrainai galėjo atsirasti ne vien dėl karo siaubo, bet ir asmenini priežasčių bei nori išvengti gniuždančių Vakarų sankcijų.

„Taip žmonės bando išsaugoti savo vilas, jachtas, o tuo pačiu būti ir teisingoje pusėje. Kai kurie iš jų yra mažų mažiausiai pakraupę. Aš žinau keletą, kurie tiesiog negali patikėti, kad tai įvyko. Bet yra ir tokių, kurie susirūpinę, kad negalės sumokėti savo valytojoms“, – kalbėjo žurnalistė.

Bet daugelis skeptiškai žiūri į R.Abramovičiaus reinkarnaciją į taikos nešėją.

„Kaip jie gali užmiršti, kas jis? Jis yra vienas didžiausių V.Putino režimo rėmėjų“, – tiesiai šviesiai sakė Marija Pevčich, artima A.Navalno bendražygė ir Antikorupcijos fondo vadovė.

Ji sakė, kad nė kiek netiki, jog R.Abramovičius derybose atlieka nepriklausomo aktoriaus vaidmenį.

„Esu 100 procentų tikra, kad visiškai viską koordinavo Kremlius. Kai 22 metus esi V.Putino šunyčiu, tu staiga nepabėgi“, – teigė M.Pevčich.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.