Šiaurės Korėja kaltina pietus dėl „neapgalvotų“ pareiškimų bei perspėja dėl atsakomųjų priemonių

Šiaurės Korėja sekmadienį apkaltino Pietų Korėjos gynybos ministrą dėl „neapgalvotų“ pareiškimų apie Seulo pajėgumus smogti Pchenjanui ir perspėjo dėl atsakomųjų priemonių.

Šiaurės Korėjos lyderis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2022, 12:42 PM

Šiaurės Korėja šiemet jau įvykdė rekordinį skaičių ginkluotės bandymų.

Pietų Korėjos gynybos ministras Suh Wookas penktadienį pareiškė, kad šalies kariuomenė turi raketų, „gebančių taikliai ir greitai smogti bet kuriam taikiniui Šiaurės Korėjoje“.

Toks pareiškimas sulaukė Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesers ir svarbios politikos patarėjos Kim Yo Jong pasmerkimo.

„Jo neapgalvota ir nevaldoma retorika apie „prevencinį smūgį“ dar labiau pablogino santykius tarp Korėjų ir padidino karinę įtampą Korėjos pusiasalyje, – Šiaurės Korėjos lyderio seserį cituoja oficiali šalies naujienų agentūra KCNA. – Pietų Korėjos gali laukti grėsmė dėl gynybos ministro neapgalvotų komentarų. ... Pietų Korėja turėtų nusiraminti, jeigu nori išvengti nelaimės.“

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos centrinio komiteto sekretorius Pak Jong Chonas sekmadienį išplatino atskirą pareiškimą, kuriame taip pat perspėjo Pietų Korėją dėl bet kokių karinių veiksmų prieš Pchenjaną.

„Mūsų kariuomenė negailestingai smogs visa karine jėga ir sunaikins pagrindinius taikinius Seule“, – pareiškė jis, tačiau tų taikinių neįvardijo.

Anksčiau šiais metais Šiaurės Korėja atnaujino galiojančias sankcijas pažeidžiančius ginkluotės bandymus. Praėjusį mėnesį šalis paleido savo pirmąją nuo 2017 metų tarpžemyninę balistinę raketą, gebančią nuskristi visą numatytą atstumą.

Šiaurės Korėja buvo sustabdžiusi tolimojo nuotolio raketų ir branduolinių ginklų bandymus, kai jos lyderis ir tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pradėjo rengti didelio atgarsio sulaukusius diplomatinius susitikimus, kurie galiausiai žlugo 2019 metais.

Vėliau šį mėnesį Šiaurės Korėjoje bus minimos 110-osios šalies įkūrėjo Kim Il Sungo, dabartinio šalies vadovo senelio, gimimo metines. Šaliai svarbios datos Šiaurės Korėjoje minimos kariniais paradais arba raketų paleidimais.

Manoma, kad įtampa tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų dar labiau padidės ateinantį mėnesį pradėjus eiti pareigas naujam Pietų Korėjos prezidentui Yoon Suk-yeolui. Savo rinkiminės kampanijos metu jis grasino Šiaurės Korėjai prevenciniais smūgiais, „jei to prireiktų“, taip pat grasino Šiaurės Korėjos lyderį „pamokyti gerų manierų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.