V. Zelenskis: Rusijos pajėgos vykdo genocidą

Rusijos pajėgos Ukrainoje vykdo genocidą, interviu, JAV televizijai CBS sakė Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Bučos gyventojai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bučos gyventojai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-03 17:45, atnaujinta 2022-04-04 12:37

Tai jis pareiškė praėjus dienai po to, kai Kyjivo priemiestyje Bučoje buvo aptikta masinių ir akivaizdžiai nužudytų civilių gyventojų.

„Tai yra genocidas. Visos tautos ir žmonių naikinimas“, – CBS laidai „Face the Nation“ sakė Ukrainos vadovas, kaip nurodoma televizijos pateiktoje stenogramoje.

„Mes esame Ukrainos piliečiai. Turime daugiau nei 100 tautybių. Kalbama apie visų šių tautybių sunaikinimą ir išnaikinimą“, – pridūrė V. Zelenskis.

Praėjus trims dienoms po invazijos pradžios vasario 24 d., Ukraina pateikė skundą Tarptautiniam Teisingumo Teismui Hagoje, kaltindama Rusiją „genocido veiksmų planavimu“.

V. Zelenskio interviu transliuotas po to, kai visą pasaulį apskriejo vaizdai, kuriuose matomi civilių kūnai, besimėtantys Bučos gatvėse, o Ukrainos pareigūnas pareiškė, kad masinėje kapavietėje ten palaidota 280 kūnų.

„Esame Ukrainos piliečiai ir nenorime būti pajungti Rusijos Federacijos politikos. Dėl šios priežasties esame naikinami, – sakė V. Zelenskis. – Ir tai vyksta XXI a. Europoje. Taigi tai yra visos tautos kankinimas.“

JAV valstybės sekretorius, NATO, Prancūzijos vadovai smerkia civilių žudynes Bučoje

Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pasmerkė „nepakeliamus“ nužudytų civilių gyventojų vaizdus Ukrainos Bučos mieste ir pareiškė, kad Rusijos valdžia „turi atsakyti už šiuos nusikaltimus“.

„Gatvėse bailiai nužudyti šimtai civilių“, – tviteryje parašė jis, turėdamas omenyje Kyjivo priemiestį Bučą, iš kurio neseniai pasitraukė Rusijos pajėgos.

Kiek anksčiau sekmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad daugybės civilių kūnų Bučos gatvėse vaizdas yra „smūgis į paširdžius“.

„Šie vaizdai yra tarsi smūgis į paširdžius, – CNN sakė jis. – Tai yra realybė, kuri vyksta kiekvieną dieną, kol tęsiasi Rusijos brutalumas prieš Ukrainą.“

Tuo metu NATO generalinis Sekretoriius Jensas Stoltenbergas, taip pat kalbėdamas su CNN, civilių žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje pavadino „siaubingomis“.

„Tai žiaurus elgesys su civiliais gyventojais, kokio Europoje nematėme dešimtmečius, siaubingas ir visiškai nepriimtinas“, – pareiškė jis.

Su įnirtingu Ukrainos pajėgų pasipriešinimu susidūrusioms Rusijos pajėgoms atsitraukus iš Kyjivo srities, buvo rasta nemažai galimo civilių žudymo aplink Ukrainos sostinę įrodymų.

Bučos priemiestyje po Rusijos pajėgų atsitraukimo masinėse kapavietėse buvo rasti beveik 300 civilių kūnai, pranešė vietos pareigūnai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė vienoje Bučos gatvėje matę mažiausiai 20 kūnų. Visi žmonės vilkėjo civilius rūbus.

Sekmadienį pranešė, kad Bučoje buvo aptikta dar viena masinė kapavietė su 57 žmonių palaikais.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis anksčiau sekmadienį pasmerkė Rusijos pajėgų prie Ukrainos sostinės Kyjivo vykdytus žiaurumus ir pažadėjo paskelbti Maskvai dar daugiau sankcijų.

Civilių žudymą Bučoje Vokietija sekmadienį pavadino „siaubingu karo nusikaltimu“ ir paragino ES įvesti naujų sankcijų Rusijai.

Jungtinės Karalystė paragino „siaubingus aktus“ tirti kaip karo nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?