Per naują migrantų tragediją Viduržemio jūroje žuvo beveik 100 žmonių

Beveik 100 žmonių žuvo tarptautiniuose vandenyse išplaukę iš Libijos perpildytu laivu, pranešė tarptautinės organizacijos.

Beveik 100 žmonių žuvo tarptautiniuose vandenyse išplaukę iš Libijos perpildytu laivu.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Beveik 100 žmonių žuvo tarptautiniuose vandenyse išplaukę iš Libijos perpildytu laivu.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 11:05 AM, atnaujinta Apr 4, 2022, 11:18 AM

Komercinis tanklaivis „Alegria 1“ šeštadienį anksti ryte išgelbėjo keturis žmones, dreifavusius gelbėjimo plauste Viduržemio jūroje, informavo humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

„Susisiekę su „Alegria 1“ sužinojome, kad išgelbėtieji bent keturias dienas plaukė jūra laivu, kuriame buvo beveik 100 žmonių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė MSF.

Kaip rodo susirašinėjimo su tanklaiviu stenograma, kurią matė naujienų agentūra AFP, jo įgula pranešė, kad „jūroje žuvo maždaug 96 žmonės“.

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi sekmadienį tviteryje parašė: „Per dar vieną tragediją Viduržemio jūroje žuvo daugiau kaip 90 žmonių.“

„Europa įrodė galinti dosniai ir veiksmingai priimti 4 milijonus pabėgėlių iš Ukrainos“, – sakė jis.

„Dabar ji turi skubiai apsvarstyti, kaip tai pritaikyti kitiems pabėgėliams ir migrantams, kurie ištikus nelaimei beldžia į jos duris“, – pridūrė F. Grandi.

Tuo metu MSF pabrėžė, kad šeštadienį išgelbėtiems žmonėms skubiai reikia apsaugos ir pagalbos.

„Nė vienas iš išgyvenusiųjų neturėtų būti grąžintas ten, kur jam gresia sulaikymas, smurtas ir netinkamas elgesys. Libija nėra saugi vieta“, – nurodė organizacija.

Libija yra svarbi tarpinė stotelė daugeliui migrantų, desperatiškai bandančių pasiekti Europą; daugelis jų atvyksta iš Užsachario Afrikos regiono šalių.

Migrantai Libijoje dažnai susiduria su baisiomis sąlygomis, o iš ten išplaukia perpildytais, dažnai jūrai netinkamais laiveliais, todėl tragedijos yra dažnos.

Europos Sąjunga kritikuojama, kad glaudžiai bendradarbiauja su Libijos pakrančių apsaugos tarnyba, siekdama sumažinti į Europą plūstančių migrantų srautą.

Daugelis grąžintų migrantų toliau kenčia smurtą sulaikymo centruose.

Iki naujausios tragedijos Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) nuo sausio Viduržemio jūroje buvo užfiksavusi 367 mirties atvejus.

TMO duomenimis, pernai bandydami perplaukti Viduržemio jūrą žuvo 2 048 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.