Indonezijoje už 13 mergaičių išžaginimą myriop nuteistas mokyklos direktorius

Indonezijos teismas pirmadienį patenkino prokurorų apeliaciją ir nuteisė myriop musulmonų internatinės mokyklos direktorių, per penkerius metus išžaginusį mažiausiai 13 mokinių, dėl ko dalis šių mergaičių pastojo.

 Protestas Indonezijoje.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Protestas Indonezijoje.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 12:44 PM

Vasarį Bandungo apygardos teismas pripažino mokyklos direktorių Herry Wirawaną kaltu ir nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos. Jis buvo kaltinamas 2016–2021 metais žaginęs 11–14 metų mergaites mokykloje, viešbučiuose ar nuomojamuose butuose Vakarų Javoje. Pranešta, kad išprievartautos nepilnametės pagimdė mažiausiai devynis vaikus.

Ši byla sukėlė visuomenės pasipiktinimą, nes nusikaltimai buvo daromi daugelį metų. Pasak policijos, nukentėjusiosios buvo pernelyg įbaugintos, kad kam nors papasakotų apie užpuolimus.

Bandungo aukštasis teismas pirmadienį patenkino prokurorų prašymą skirti H. Wirawanui mirties bausmę ir konfiskuoti jo turtą.

„Tai, ką jis padarė, sukėlė traumą ir kančias nukentėjusiosioms ir jų tėvams“, – sakoma nutartyje, kurią teismas antradienį paskelbė savo svetainėje.

„Kaltinamasis suteršė islamiškų internatinių mokyklų reputaciją“, – konstatavo teisėjai.

Žemesnės instancijos teismas vietoje H. Warawano turto arešto nurodė Indonezijos vaikų apsaugos ministerijai sumokėti 21,2 tūkst. eurų vertės bendrą kompensaciją nukentėjusiosioms, taip pat išskirti 550–5,5 tūkst. eurų kiekvienos mergaitės medicininiam ir psichologiniam gydymui.

Tačiau aukštasis teismas nusprendė areštuoti turtą, įskaitant kaltinamajam priklausiusį fondą, ir parduoti jį aukcione aukų ir jų vaikų naudai.

Teisėjai taip pat nurodė devynis mergaičių vaikus perduoti Vaikų ir moterų apsaugos agentūros globon ir periodiškai vertinti padėtį, „kol nukentėjusiosios bus psichologiškai pasirengę rūpintis savo vaikais, o situacija leis grąžinti vaikus nukentėjusiosioms“.

Apeliacinio teismo teisėjai atmetė prokurorų prašymą dėl cheminės kastracijos, nes nutarė, kad asmeniui, nuteistam myriop ar kalėti iki gyvos galvos negali būti taikomos kitos bausmės, išskyrus kai kurių teisių atėmimą.

H. Wirawano advokatė Ira Mambo pareiškė patarsianti savo klientui apskųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui. Parengti tokią apeliaciją bus galima per septynias dienas iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

Teismo proceso metu kaltinamasis pripažino savo kaltę ir atsiprašė savo aukų bei jų šeimų.

Vakarų Javos policija iškėlė bylą ir suėmė H. Wirawaną praėjusių metų gegužę, kai vienos iš nukentėjusiųjų tėvai kreipėsi į policiją po to, kai jų dukra, grįžusi iš atostogų, prisipažino pagimdžiusi.

Byla nebuvo viešinama iki teismo pradžios lapkritį. Policija pareiškė neskubėjusi to daryti, kad būtų išvengta tolesnės žalos nukentėjusiųjų psichologinei būklei ir socialinei padėčiai.

Sausį prezidentas Joko Widodo pareiškė esąs susirūpinęs dėl seksualinės prievartos atvejų musulmonų internatinėse mokyklose ir paragino parlamentą greičiau svarstyti teisės aktą dėl tokių nusikaltimų prevencijos.

Konservatyvūs įstatymų leidėjai ir musulmonų organizacijos nori, kad ruošiamu įstatymu būtų uždrausti ir nesantuokiniai bei homoseksualų lytiniai santykiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.