Šiaurės Korėja grasina branduoliniu smūgiu Pietų Korėjai, jei ši pultų

Šiaurės Korėja panaudos savo branduolinius ginklus Pietų Korėjos kariuomenei „sunaikinti“, jei ši suduotų prevencinį smūgį, antradienį pareiškė įtakinga lyderio Kim Jong Uno sesuo.

Šiaurės Korėja panaudos savo branduolinius ginklus Pietų Korėjos kariuomenei „sunaikinti“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja panaudos savo branduolinius ginklus Pietų Korėjos kariuomenei „sunaikinti“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 8:04 AM

Valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtas Kim Yo Jong perspėjimas buvo jau antras per tris dienas piktas jos atsakas į Pietų Korėjos gynybos ministro Suh Wook praėjusią savaitę išsakytus komentarus.

Ministro komentarai paskelbti Šiaurės Korėjai atnaujinus sankcijas pažeidžiančius ginklų bandymus, kurie šiemet buvo beprecedenčio masto, o praėjusį mėnesį ji pirmą kartą nuo 2017 metų paleido tarpžemyninę balistinę raketą visu nuotoliu.

Penktadienį Suh sakė, kad Pietų Korėjos kariuomenė turi raketų, „galinčių tiksliai ir greitai smogti bet kuriam taikiniui Šiaurės Korėjoje, kai yra aiškių Šiaurės Korėjos raketos paleidimo požymių“.

Reaguodama į tai Kim Yo Jong pareiškė, kad „beprotis“ Suh padarė „labai didelę klaidą“, nes kalbėjo apie prevencinį smūgį branduolinei galiai, sakoma Šiaurės Korėjos valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

„Jei Pietų Korėja pasirinks karinę konfrontaciją su mumis, mūsų branduolinės kovinės pajėgos neišvengiamai turės atlikti savo pareigą“, – sakė Kim Yo Jong, kuri yra pagrindinė Pchenjano politikos patarėja.

Ji sakė, kad jos šalies branduolinių pajėgų „pagrindinė misija“ yra atgrasymas, tačiau jei kiltų ginkluotas konfliktas, šie ginklai būtų naudojami „priešo ginkluotosioms pajėgoms sunaikinti suduodant joms smūgį“.

Dėl šios „baisios atakos“ Pietų Korėjos pajėgų lauktų „apgailėtinas likimas, kuriam nedaug trūksta iki visiško sunaikinimo ir sugriovimo“, sakė ji.

„Mes nelaikome jų lygiaverčiais mūsų ginkluotosioms pajėgoms“, – sakė ji, turėdama omenyje Pietų Korėjos kariuomenę.

Naujausi jos komentarai buvo paskelbti po to, kai sekmadienį ji iš pradžių užsipuolė Suh „neapgalvotas pastabas“, perspėdama, kad Pietų Korėja turėtų „valdytis, jei nori išvengti katastrofos“.

Šiaurės Korėja buvo sustabdžiusi tolimojo nuotolio raketų ir branduolinius bandymus, kai Kim Jong Unas ir tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pradėjo didelio atgarsio sulaukusį diplomatinį dialogą, kuris vėliau, 2019 metais, žlugo. Nuo to laiko derybos įstrigo.

Šiaurės Korėja šį mėnesį minės įkūrėjo Kim Il Sungo – dabartinio lyderio Kimo senelio – 110-ąsias gimimo metines.

Paprastai Pchenjanas mėgsta pažymėti svarbiausias šalies sukaktis kariniais paradais, dideliais ginklų bandymais arba palydovų paleidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?