V. Putinas panaikino supaprastintą vizų išdavimo tvarką ES pareigūnams

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį sustabdė supaprastintų vizų išdavimo taisyklių taikymą „nedraugiškų“ Europos šalių pareigūnams ir žurnalistams, taip atsakydamas už sankcijas, įvestas jo šaliai dėl invazijos į Ukrainą.

 Vladimiras Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 10:45 AM

Kremliui vasarį pasiuntus karius į kaimyninę šalį, Vakarų valstybės paskelbė Maskvai virtinę baudžiamųjų priemonių, sudavusių skaudų smūgį Rusijos ekonomikai.

Įsakas „dėl atsakomųjų vizų priemonių, susijusių su nedraugiškais užsienio valstybių veiksmais“, yra „pagrįstas būtinybe imtis skubių atsakomųjų priemonių“, nurodoma Kremliaus paskelbtame tekste.

Pagal naująsias priemones vizų išdavimo išimtys nebetaikomos oficialioms delegacijoms iš visų ES valstybių narių, taip pat iš Norvegijos, Islandijos, Šveicarijos ir Lichtenšteino.

Įsaku sugriežtintas dokumentų pateikimo procesas ir atsisakyta supaprastintos daugkartinių vizų išdavimo tvarkos pareigūnams bei žurnalistams.

Be to, Užsienio reikalų ministerijai ir kitoms agentūroms nurodyta nuspręsti, ar įvesti atskirus atvykimo ribojimus užsienio piliečiams, „vykdantiems nedraugiškus veiksmus Rusijos atžvilgiu“.

Praėjusį mėnesį Maskva, reaguodama į Vakarų sankcijas, išplėtė vadinamųjų „nedraugiškų“ šalių sąrašą. Jame, be kita ko, atsidūrė visos 27 ES šalys, Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė.

ES paskelbė sankcijas daugeliui rusų pareigūnų, įskaitant V. Putiną ir užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, taip pat uždarė savo oro erdvę šios šalies avialinijoms.

Be to, blokas uždraudė Rusijos valstybinių transliuotojų RT ir „Sputnik“ transliacijas, apkaltinęs jas prisidedant prie Kremliaus „manipuliavimo operacijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.