Pasiūlymas iš Europos: svarstoma suteikti prieglobstį Rusijos kariuomenės dezertyrams

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos valstybės turėtų apsvarstyti, kaip pasiūlyti prieglobstį rusų kariams, norintiems pasitraukti iš mūšio lauko Ukrainoje.

 Charles'as Michelis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Charles'as Michelis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 2:03 PM

Kreipdamasis į Europos Parlamentą Ch. Michelis išreiškė „pasipiktinimą nusikaltimais žmoniškumui, (įvykdytais) prieš nekaltus civilius Bučoje ir daugelyje kitų miestų“, o tada paragino Rusijos karius nepaklusti įsakymams.

Ch. Michelis kalbėjo apie Kyjivo priemiestį, iš kur po Rusijos karių atsitraukimo buvo gauta daugybė įrodymų apie karių vykdytus kankinimus ir žudynes. Pasak Ch. Michelio, jis norėtų perduoti žinutę Rusijos kariams, dalyvaujantiems vasario 24 dieną Rusijos pradėtoje invazijoje į kaimyninę valstybę.

„Jei nenorite dalyvauti žudant jūsų ukrainiečius brolius ir seseris, jei nenorite būti nusikaltėliu, sudėkite ginklus, nustokite kovoti, palikite mūšio lauką“, – sakė bloko vyriausybėms atstovaujantis Ch. Michelis.

Pritardamas anksčiau kai kurių ES įstatymų leidėjų išsakytai minčiai jis pridūrė, kad prieglobsčio rusų dezertyrams suteikimas yra „vertinga idėja, kurią reikėtų įgyvendinti“.

Praėjus dienai po to, kai Europos Komisija – ES vykdomoji institucija – pasiūlė uždrausti importuoti anglis iš Rusijos, įvedant jai penktą sankcijų paketą, Ch. Michelis pareiškė, kad blokas turėtų išlaikyti spaudimą Kremliui.

„Į naują paketą įtrauktas anglių importo draudimas, – sakė Ch. Michelis. – Aš manau, kad anksčiau ar vėliau prireiks tokių priemonių naftai ir net dujoms.“

Europos Komisija nurodė, kad anglių importo draudimo vertė yra 4 mlrd. eurų per metus ir kad ES jau pradėjo rengti papildomas sankcijas, taip pat ir naftos importui.

27 ES narių bendrą sutarimą dėl sankcijų gamtinėms dujoms, kurios naudojamos elektrai gaminti ir namams šildyti, užsitikrinti sunkiau. Šiam žingsniui nepritaria tokios nuo rusiškų dujų priklausomos šalys kaip didžiausia bloko ekonomika Vokietija.

Tarp kitų EK pasiūlytų priemonių yra asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašo išplėtimas ir sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB. Nauju sankcijų paketu taip pat būtų uždrausta Rusijos laivams ir Rusijos eksploatuojamiems laivams įplaukti į ES uostus, išskyrus atvejus, kai gabenami būtiniausi dalykai, tokie kaip žemės ūkio ir maisto produktai, humanitarinė pagalba, energija. Be to, pasiūlyta daugiau tikslinių eksporto draudimų kvantinių kompiuterių, pažangių puslaidininkių, jautrios technikos ir transporto įrangos srityse. Šių draudimų vertė – 10 mlrd. eurų.

Siūlomam naujam sankcijų paketui turi vienbalsiai pritarti visos 27 ES valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.