Po žiaurių Bučos žudynių nuo Rusijos nusisuka viena iš partnerių: paskelbė iki šiol griežčiausią pranešimą

Indijos ambasadorius Jungtinėse Tautose pasmerkė civilių žudynes Kijevo priemiestyje Bučoje, taip pirmą kartą išreikšdamas priešišką Indijos pareigūnų požiūrį į ilgametės partnerės Rusijos invaziją į Ukrainą. Indijos nuolatinis atstovas T. S. Tirumurti antradienį per JT Saugumo Tarybos posėdį pranešimus apie žudynes pavadino „stipriai nerimą keliančiais.“

Indijos prezidentas N.Modi ir Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Indijos prezidentas N.Modi ir Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 8:44 AM, atnaujinta Apr 11, 2022, 1:34 PM

„Vienareikšmiškai smerkiame šias žudynes ir palaikome raginimą atlikti atvirą tyrimą“, – nurodė T. S. Tirumurti, neįvardydamas Rusijos.

„Padėtis Ukrainoje reikšmingai nepagerėjo nuo tada, kai Taryba paskutinį kartą svarstė šį klausimą. Padėtis tik pablogėjo, kaip ir jos humanitarinės pasekmės“, – sakė jis.

Ankstesniuose Indijos vyriausybės pareiškimuose nebuvo smerkiama Rusijos agresija, o Ministras Pirmininkas Narendra Modi vietoj to ragino „nutraukti smurtą“. Indija taip pat susilaikė nuo įvairių Rusiją smerkiančių JT rezoliucijų, tvirtindama, kad turėtų būti rengiamos taikos derybos, o abi šalys turėtų sutelkti dėmesį į „diplomatiją ir dialogą“.

T.S. Tirumurti pareiškimą padarė tą pačią dieną, kai Indijos opozicinė Kongreso partija išreiškė susirūpinimą dėl šalies pozicijos dėl karo. Per parlamentinę diskusiją šiuo klausimu Shashi Tharoor apibūdino pirmąjį Indijos pareiškimą JT vasario mėn. kaip „apgailėtiną“.

„Aš buvau šokiruotas, pasakysiu labai sąžiningai, dėl poros pirmųjų mūsų pareiškimų Jungtinėse Tautose... Tai nebuvo tik susilaikymas“, – sakė S.Tharoor.

Jo kolega Kongreso partijos įstatymų leidėjas Manishas Tewari kalbėjo apie besikeičiančią geopolitiką, sakydamas, kad „ši nauja geležinė uždanga gali iš tikrųjų padalyti pasaulį“, ir pridūrė, kad Indija „gali neturėti galimybės išvengti naujos geležinės uždangos“.

„...Rusija buvo patikima Indijos draugė ir ilgametė sąjungininkė. Rusija atėjo į pagalbą Indijai turbūt sunkiausiais mums laikais... Bet tada, pone Pirmininke, draugams taip pat reikia pasakyti, jei jie klysta, kad jiems galbūt reikia susiprasti“, – kalbėjo M.Tewari.

Diskusiją planuojama tęsti trečiadienį, kai į opozicijos kritiką atsakys Indijos užsienio reikalų ministras S. Jaishankaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.