Karo analitikai įvertino Rusijos planus: svarbiausi taškai ir aiškus tikslas, į kovą metant žmones Bučoje žudžiusį dalinį

Pasitraukimas iš Kijevo regiono yra didžiąja dalimi baigtas, tad dabar Rusija perkelia dalį atsitraukusių pajėgų iš Baltarusijos į Rusiją. Pagrindine Rusijos persigrupavimo vieta po pasitraukimo iš Kijevo ir toliau išlieka Belgorodas, teigiama JAV esančio karo analizės instituto (ISW) ataskaitoje.

 Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
 Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
 Karas Ukrainoje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 7:50 AM, atnaujinta Apr 6, 2022, 8:08 AM

Karo analitikai išanalizavo balandžio 5-osios pajėgų judėjimą bei pranešimus ir įvertino dabartinę Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą situaciją.

Kaip pastebi specialistai, Ukrainos pajėgos perima Černihovo regiono segmentų kontrolę. Jau perimta ir Kijevo bei Žytomyro apskrities kontrolė. Pastebima, kad Rusijos pajėgos traukiasi ir Sumų kryptimi, tačiau kol kas nėra aišku, ar bandoma visiškai atsitraukti iki sienos, ar dalis pajėgų liks ginti pozicijas.

Pasak ISW, Rusija vis dar nemeta iš Kijevo rajono atitrauktų pajėgų į mūšius rytų Ukrainoje.

„Rusijos pastiprinimas tęsia judėjimą pietryčių kryptimi iš Iziumo Sloviansko link. Tai Charkovo-Sumų linijoje buvę 1-osios tankų divizijos elementai. Iš Kijevo atsitraukę rusų daliniai, tikėtina, kurį laiką nebus pasiruošę kovoti. Šiuo metu nėra aišku, kada rusai ruošiasi juos sugrąžinti į kovą. Nepatvirtintame Ukrainos kariuomenės žvalgybos pranešime teigiama, kad Maskva gali greitai į rytų Ukrainą mesti 64-ąją Motorizuotų šaulių bei 35-ąją kombinuotos ginkluotės brigadas. Pastarasis, pasak pranešimų, ir įvykdė karo nusikaltimus Bučoje“, – rašo understandingwar.org.

Anksčiau skelbtame Ukrainos žvalgybos pranešime teigiama, kad siaubingus vaizdus atskleidusioje Bučoje buvę daliniai kuo greičiau metai į mūšius viliantis, kad ten žus ir taip neliks karo nusikaltimų liudininkų.

ISW antradienį skelbė, kad pagrindine artimiausių dienų vieta taps Sloviansko miestas – jeigu Rusijai pavyks jį užimti, atsivers net keletas galimybių organizuoti pavojingą puolimą Luhansko ir Donecko kryptimis, apsupant Ukrainos pajėgas.

Pasak karo analitikų, per praėjusią parą Rusijos pajėgos vykdė ribotas operacijas Iziumo pietryčiuose Sloviansko link. Pranešama, kad rusai pasiekė nedidelį progresą.

„Rusija kol kas nebandė šioje kryptyje sukoncentruoti didelių pajėgų, tačiau vietoje to siunčia batalionų taktines grupes, – pastebi understandingwar.org. – Rusijos pajėgos dabar tęsia operacijas, kurių tikslas – užimti Popasna ir Rubižnės miestus. Pagrinde susitelkiama į oro ir artilerijos atakas.“

ISW skelbia, kad Mariupolio mūšis vyksta toliau, o gynėjai laikosi.

„Rusijos pajėgos tęsia galingą miesto bombardavimą, pasitelkiant oro pajėgas ir artileriją. Ribota informacija iš Mariupolio neleidžia daryti išvadų apie konkrečius užimtų teritorijų pasikeitimus, tačiau panašu, kad Ukrainos pajėgos ir toliau išlaiko organizuotą pasipriešinimą“, – rašo understandingwar.org.

Karo analitikai išskyrė keturis įvykių taškus, kuriuo dabar stebėti svarbiausia.

1) Rusijos pajėgos tęs Iziumo-Sloviansko krypties stiprinimą ir bandys judėti į Slovianską, o tada per jį apsupti Ukrainos pajėgas.

2) Mariupolio mūšis tęsiasi, tačiau nėra aišku, kiek ilgai dar gali atsilaikyti Ukrainos gynėjai.

3) Tikėtina, kad Rusijos pajėgos visiškai apleis Sumų kryptį ir atsitrauks persigrupuoti į Belgorodą.

4) Tikėtina, kad kol vieni Rusijos daliniai įžengs į karą rytų pusėje, kiti sugrįš į savo bazes Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.