V. Zelenskis išvardijo septynias šalis, pasirengusias svarstyti saugumo garantijas Ukrainai

Septynios šalys pasirengusios svarstyti tarptautinio susitarimo dėl saugumo garantijų Ukrainai turinį. Tai trečiadienį interviu Turkijos televizijos kanalui „Habertürk“ pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 9:00 PM

„JAV, Didžioji Britanija, Turkija, Lenkija, Vokietija, Prancūzija, Izraelis – tai dar ne visi garantai, bet aš išvardijau tas šalis, kurios pasirengusios atvykti ir svarstyti saugumo garantijų sąrašą. Todėl tai – pirmas žingsnis. Susitikimas su šiais garantais, vėliau – bendras saugumo garantijų suvokimas, o jau po to – bendravimas su Rusijos atstovais“, – sakė valstybės vadovas.

Anot V. Zelenskio, dalis šalių pasirengusios visiškai remti Ukrainą, dalis – ne, todėl reikia surengti patarėjų lygio susitikimą ir aptarti potencialaus dokumento straipsnius.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad toks susitikimas „tikrai įvyks“.

Kovo pabaigoje Stambule įvyko Ukrainos ir Rusijos delegacijų derybos. Ukrainos delegacijos narys Oleksandras Čalas pareiškė, kad Ukraina sutinka užfiksuoti savo neutralumą ir nebranduolinį statusą, jeigu jai bus suteiktos saugumo garantijos, kurios „savo turiniu ir savo forma turi būti analogiškos NATO 5-ajam straipsniui“. Kijevo nuomone, Ukrainos saugumo garantais galėtų tapti JT Saugumo Tarybos narės, taip pat Vokietija, Izraelis, Italija, Kanada, Lenkija ir Turkija.

Anksčiau V. Zelenskis pareiškė, kad JAV nesutinka suteikti tokių saugumo garantijų, kokių prašo Ukraina, praneša UNIAN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.